X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Az Újhegyi lakótelep beépítési terve

2009.10.30. 16:41 Kvazimir

Teljesen véletlenül bukkantam rá az interneten az Újhegyi lakótelep módosított Kerületi Szabályozási Tervére. Gondosabban áttanulmányozva az iratot kiderült számomra, a tervezet elkészítői semmit nem tudnak az itt élők problémáiról,  az elképzelés pazarló, átgondolatlan így több sebből vérzik.

Félreértés ne essék, értékelem az erőfeszítését a városvezetésnek, sajnos ráfér a környékre (az egész kerületre) a felújítás, de hasznosabban is el lehetne költeni a beruházásra szánt forintmilliókat. A pontos összeget nem találtam meg, ahogy azt sem, hogy milyen források állnak Kőbánya rendelkezésére. Mennyit költ a kerület a saját zsebéből, mennyit kapna, kaphatna Uniós támogatásokból. Érdekelne milyen pénzekre jogosult és pályázott e a terv kapcsán és ha igen, ezeknek mi lett az eredménye.

 

Az első, ami feltűnt a tanulmányt látva, olvasva az a sétány , szerintem teljesen felesleges újraburkolása. Gyaníthatóan ez a része a tervnek igényli a legtöbb pénzt is. Persze, jó ötlet, akár az egész kerületet leburkolhatnák  de akkor sem oldódnának meg  a lakótelep legégetőbb problémái. Gondolok itt a közbiztonságra, a köztisztaságra, graffitik, veszélyes fémhulladékok eltávolítására. Elösszőr ezeket a problémákat kellene megoldania a tisztelt városveszetésnek, azután örömmel nézegetném még a  Szőlővirág utcai házsor elé tervezett tó tervét is.

A következő, ami meglepett az az elkerített kutya sétáltató helyek hiánya. Örökös probléma az itt élők számára a kulturálatlan kutyatartás, sétáltatás. A lakótelep sűrűn beépített ugyan de mégis lenne lehetősége a belső részén lakónak is arra, hogy elvigyék a házőrzőket nagyobb területre. Ilyenek a Mádi utcai tízemeletes háztömbök mögött, a Kővágó utca  mellett található nagyobb zöld területek, melyek már így is kutya sétáltató területként funkcionálnak de nincs erre a célra kihelyezett hulladékgyűjtő. Ezeknek a hivatalos kialakításával valamint a Gergely utcai és a  Tavas utcai kutyafuttatókkal együtt a lakótelep mind a négy végében lehetőség nyílna az ebek sétáltatására, alternatívát nyújtva a már említett belső területeken lakók számára is.

A harmadik furcsaság az a házak között megbúvó parkok körüli padok, szemetesek hiánya. A kerület a Gergely utcai házsor mögött pihenőparkot tervez padok, kukák nélkül. Ugyan ez a helyzet a Lenfonó utcában, a Tóvirág és Szőlővirág házak között nagyobb zöldterületen és az Agyagfejtő utcai sportpálya körül is. Továbbá a Harmat utcai, ismertebb nevén Fekete István általános iskola előtti sportpályát felújítani kívánják, ahelyett, hogy megszüntetnék. Ez egy forgalmas kereszteződés mellett elhelyezkedő beton focipálya, alacsony kerítéssel, ami fokozott veszélyt rejt magában.

Vannak pozitívumai is a tervezetnek, ilyen a régi Rosmann, később Drogerie Markt helyén kialakítandó kulturális-művelődési központ. Ezt az önkormányzat ügyfélszolgálati iroda létesítésére, civil szervezetek rendezvényhelységére, könyvtár kialakítására akarja felújítani. Kis utánajárással megtudtam, hogy ebben a projektben sem teljes a képviselő testületben az egyetértés, a legutolsó hírek szerint a agyongazdálkodási és Kerületüzemeltetési Bizottság felkérte a Polgármestert, hogy készíttessen koncepciót a hasznosításra.

 

 

Mindent összevetve a város vezetésének több párbeszédet kellene folytatnia a lakossággal  a beruházások elött, annak érdekében, hogy ténylegesen a valós problémák megoldásaként szolgáljon egy ilyen volumenű  fejlesztés.

 A teljes beépítési tervhez katt IDE.

 További képek:

Szólj hozzá!

Címkék: ujhegy

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr181487101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása