X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Sportliget helyett Aquapark

2009.10.30. 02:02 Kvazimir

Amiről már régóta szó volt az most hirtelen valóság lett. Az Ujhegy.hu internetes portálon találtam rá arra a cikkre, amelyben a kerületi önkormányzat Vagyongazdálkodási és Kerületüzemeltetési Bizottsága azt javasolja a képviselő-testületnek, kérje fel a Polgármestert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az ingatlan birtokbaadása érdekében.


Számos hírt hallottam már erről az ügyletről, de mindig azt hittem, hogy kacsa az egész. Abszurd ötletnek tűnt, hogy a kerület egyik legkihasználtabb zöldterületét a környék lakói megkérdezése nélkül eladják a fejük fölül.

Amióta az eszemet tudom a Sportliget, Kőbánya Tavas u, Bányató u, Hangár u, Harmat u által határolt területe mindig is létezett, gyerekkoromban minden hétvégén kijártam kosarazni, focizni, futni, kutyát sétáltatni. Ezeken kívül számos más sportot is lehetett űzni. Salakos teniszpálya, beton kézilabda és street ball pályák (amik rendelkeztek éjszakai kivilágítással!) és az elmarathatatlan ping pong asztalok tarkították a területet .A park közepén egy gondosan kialakított dombnak köszönhetően télen síelni és szánkózni is lehetett.
Persze idővel a liget szépsége is megkopott, a teniszpálya helyén ma csak a kerítést tartó oszlopok maradtak, minden mást elloptak. Kosarazni csak a régi centerpályán lehet, ugyanis minden további helyen letörték, megrongálták vagy eltulajdonították a gyűrűket.
A park játszóterei viszont teljesen kicserélődtek, vicces volt látni a gyerekek számára kitett miniatűr, fém, tárogató és lépcsőgépeket. A dombtető három kilátóval gazdagodott, sajnos az egyiket már leszerelték ugyanis olyannyira megrongálták, hogy életveszélyessé vált. Továbbá, az egyik gyerekvárat is felgyújtották de kis idő multán ki lett cserélve.

Mindentől függetlenül a Sportliget egy hasznos, jó kihasználtsággal bíró közösségi helye nemcsak a környéken lakóknak, hanem a szomszéd kerületben élőknek is. Elvesztésével hatalmas zöldterülettől fosztanák meg az újhegyieket, amit a Gergely park átadásának sokadik csúszását figyelembe véve lehetetlen lenne pótolni.

Ezért is döbbentem meg a cikket olvasván. A pletykákon kívül azonban semmi előjele nem volt az eladásnak, kicsit kutakodtam az ügyben és megtaláltam a 2007-es az önkormányzat Iparvárostól Parkvárosig címet viselő városfejlesztés koncepciós tervét, amelyben még szó sem volt az Aquapark létesítéséről, sőt egy a Sportligetben felépülő sportcsarnok elől sem zárkózott el a városvezetés.

„A versenysportokat a Kőbánya SC támogatásával kell fejleszteni. Hiányzik legalább egy sportcsarnok, ami a megszűnt vállalati sportlétesítmények szerepét át tudná venni, és megfelelő nézőterével kulturált szabadidő eltöltési lehetőséget is biztosítana a lakosság részére. A sportcsarnok helyéül egyaránt szóba jöhet a Népliget – főként valamely jelenleg is használatban lévő sporttelepen –, de a Bihari úti helyszín és a SPORTLIGET is.”

Találtam egy 2008. novemberében dátumozott iratot is, ami már tartalmazza az Sportliget  „elidegenítéséről” szóló pályázatát, 19.841m2 beépítetlen területre. Ez a 130.000 m2 alapterületű park kevesebb mint hatoda ugyan, tehát nem az egész parkot zárják be, hanem csak egy részét. Ez mindenképpen jó hír azoknak, akik rendeszesen használják a területet. Ugyanakkor a 300 milliós vételárat meglátva picit gyanús lett a történet. A Gergely parkot (Humoristák Emlékparkja, Hofi Géza emlékpark), ami egy szeméttelepre épült anno a városvezetés több mint fél évtizede 250 millió forintért vette. A telek 25.000m2 tehát 10.000 forintot fizetett ki az önkormányzat egy négyzetméterért. A már ismert adatok alapján, a Sportligeten kis kerekítéssel 15.000 forint/m2 áron adott túl a városvezetés. Elsőre talán jó üzletnek tűnik, de ha mellétesszük a föld alatt rejlő nagy mennyiségű termálvizet, amelyre a park szélén található uszoda is igényt tartott volna, továbbá a környék infrastruktúráját, (a közelben található hotel, étterem) már picit becsapva érezem magam. Ha csak ötven forinttal becsülték alá a területet négyzetméterenként az a kerület és ezzel együtt természetesen az itt lakó emberek zsebéből is milliós nagyságrendű összeget vettek ki. Ugyanakkor (megadva a bizalmat a városvezetésnek), ha ez a tender volt teljesen korrekt, akkor a Gergely park kapcsán merülnek fel kérdések.

A vevőről azaz a BWI Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaságról a már említett honlap cikke alapján annyit tudni, hogy Bárány Dezső, Molnár György István az ügyvezetők és a kerületünkbe, a  Salamon utca 2. szám alá van bejegyezve. A ceginfo.hu adatai alapján a 01-09-866241 cégjegyzékszám alá tartozik. Ezen felül nem rendelkeznek honlappal, referenciákkal. A neten semmit nem találtam róluk, sehol nem említik meg a cég nevét. Kíváncsiságból a tulajdonosokra is rákerestem a közösségi portálokon, de nincsenek regisztrálva. Egyetlen nyilvános dokumentumot azért találtam:

2009/17.
Értesítem a Tisztelt Kollégákat, hogy a Budapest, X. ker. Bányató utcában (Hrsz: 42444/34) felépítendõ Aquapark

építész engedélyezési és kiviteli tervezésére cégünknek érvényes, engedélyezési szempontból teljesített, pénzügyi szempontból továbbra is lezáratlan szerzõdése van a beruházó B.W.I. Ingatlanforgalmazó Kft-vel (Bárány Dezsõ ügyvezetõ, 2040 Budaörs, Szivárvány u. 6. I/7.; Molnár György István ügyvezetõ, 1172 Budapest, III. u. 35.).

A pénzügyi lezárásig a szerzõi jogunkról nem kívánunk lemondani. Kérem a Tisztelt Kollégákat, hogy a MÉK Etikai-

Fegyelmi Szabályzata értelmében ne vállaljanak tervezési megbízást a tárgyi ingatlanra.


AZ EREDETI PÉLDÁNY a megnyitott dokumentum ötödik oldalán található.

Tekintettel arra, hogy BWI Kft. jelzálogot akar bejegyezni az általa már bérelt Sportligetre, mivel így akar pénzügyi forráshoz jutni az Aquapark felépítéséhez a „pénzügyi szempontból lezáratlan szerződés” mondat nem erősítette meg a bizalmamat a céggel kapcsolatosan.
Abban az esetben ha egészen véletlenül a projekt mégsem valósulna meg és a cég netán fizetőképtelen lenne a hitelintézet kezére jutna a terület.

 Sajnos nem én vagyok az egyedüli, aki kételkedik ennek az ügynek a tisztaságában, velük szeretnék elsőnek alázuhanni a leendő legmeredekebb csúszdán.

 

További képek a parkról:

Szólj hozzá!

Címkék: sportliget

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr971485668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása