X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Gaffitik Kőbányán

2009.10.29. 21:35 Kvazimir

Graffiti. Ez az a jelenség, ami szinte az egész társadalmunkat megosztja. Sokan vandalizmusnak tekintik, mások önkifejezésnek, esztétikus városformáló alkotásoknak. Egyesek szemében a graffiti kiállításra méltó művészeti stílus, de sok ember csak az úgynevezett "tag"-eket ismeri, amiket úton-útfélen (lakóházak falán, buszmegállókban, vonatok oldalán is) látni lehet.


Az első hivatalosan elfogadott álláspont szerint az első graffitikét a második világháború idején amerikai katonák firkálták a bevett házak falára, hogy megjelöljék őket Pl. „Itt játam Kilroy”. A példa átragadt másokra is, és számos kikötőben újabb és újabb kilroyos felirat jelent meg, amelyek később a külvárosokban, majd a városok más részein is elterjedtek. Később a vietnámi háború amerikai katonái már saját tageiket (aláírásaikat) terjesztették a világ szinte minden részén. 


Kőbányán mint minden szegényebb külvárosi kerületben sokkal nagyobb problémát jelent a kéretlen falfirkák, igénytelen falfestmények jelenléte mint a város belterületén, ugyanis ezekben a városrészekben a főváros idegenforgalmi szempontokat is figyelembe véve sokkal több pénzt szán a mentesítésre mint a többi kerületbeken. Ezeknek a látható jeleivel minden nap, szinte minden sarkon találkozunk a tizedik kerületben. Lépten-nyomon beleütközünk egy falfestménybe, munkába menet, a házunk falán (sőt, a merészeb graffitisek a tízemeletes házak tetejére is feljutnak a cél érdekében), de elég csak elsétálni a legközelebbi buszmegállóig a zöld fémfalakon máris találkozunk velük.
 

Az önkormányzat  nemrég ugyan bejelentette, hogy 1 millió forintot különít el a graffitik eltüntetésére de ezt mindössze a Vaspálya utca, Kőrösi Csoma Sándor útra (érintve az Élessarkot) terjed ki. A pénz ráadásul nem csak a takarításra, hanem a megújuló falfelületek fél évig tartó fenntartására és a vadplakátok eltávolítására is adja.
Tekintettel arra, hogy Budapest az ország a falfirkákkal legszennyezettebb városa és mindent egybevetve a főváros félmilliárd forintot költ arra, hogy eltávolítsák az illegális falfirkákat      (és ez az összeg is csak töredéke annak, amennyire szükség lenne) a kerület irányítói által megszavazott összeg tehát nem sok mindenre lesz elég.
 

Az utóbbi időkben a törvényhozók a büntetés szigorításával próbálták visszafogni a graffiti seket, valljuk be teljesen sikertelenül. A megoldáshoz ugyan kicsit gondolkodni kéne, nem megoldhatatlan probléma ez csak venni kellene a fáradságot és törődni azokkal a fiatalokkal, akik így akarják felhívni magukra a figyelmet.
 

Pécsett a Baranya Ifjúságért Nonprofit Kft. által megvalósított programban közösségi tereket „fogadtak örökbe”. A helyi civil szervezetek egy-egy közösségi tér „szülőivé” válva a fiatalok és a lakosság aktivizálásával, közreműködésével a fiatalok igényeinek megfelelően alakítottak át, és tették rendbe a parkokat. Az ünnepélyes átadás után pedig közösen használták azokat.
 

Szintén ennek a civil szervezetnek a nevéhez köthető az a projekt, amelyben egy nagyobb falfelületet biztosítottak a graffitiseknek. Terveik között szerepel, hogy félévente versenyeket szerveznek a rajzolni és festeni vágyók számára. A köztes időszakban pedig, szabadtéri kiállításként megtekinthetőek lennének az általatok elkészített alkotások.
Pécsen, a külvárosi városrészekben a lakók több hónapig tartó előkészítő munkát követően, közösen kialakított tervek alapján, az önkormányzat együttműködésével kiválasztott falfelületre hatalmas graffiti képet festettek. Ez megtörte az esetenként kietlen és lerobbant városrész monotóniáját. Pécshez hasonlóan több nagyvárosban is van lehetőség arra, hogy legális keretek közt fessetek és rajzoljatok.
 

A MÁV-nál is volt példa arra, hogy megegyezés keretében vasúti kocsikat biztosítottak a graffitisek számára, akik cserébe vállalták, hogy nem festenek emlékművekre és az értékesebb vasúti kocsikra.
 

A legál-falak létrehozása (azaz a kerület által engedélyezet gaffitis falfelületek) nem új találmány, a leginpozánsabb a szentendrei hév mentén felállított filatorigáti legál-fal. Sajnos a kerületünkben nincs ilyen hely, ami biztosítaná az profiknak és amatőröknek a legális, nyugodt körülményeket. Régebben az Élessarok vasúti felüljárója melletti falsor volt kimondatlanul legál-falnak kinevezve, de mára már benőtte a gaz, arról nem beszélve, hogy a hely mellett közvetlenül több vasútvonal is van, tehát fokozottan balesetveszélyes. 
 
További képek a kőbányai házfalakról :

 

Szólj hozzá!

Címkék: graffiti

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr481485183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása