X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya szecessziós épületei

2010.03.05. 13:00 Kvazimir

Több helyen is olvastam már, hogy a kerületben több nagyon szép szecessziós stílusban épült lakóház is megtalálható. Sajnos pontos címeket nem tudtam így találomra nekiindultam a kerületnek, hogy felfedezzem ezeket az épületeket. Szerencsére sikerrel jártam, több olyan híres építményt is találtam, amit talán kevesen ismernek.

Az első a Martinovics tér 4/a alatt található Schöntel lakóház, mellyet az 1897-ben Kőbányán letelepedő Schöntel család építetett. Schöntel Richárd 1911-ben kapta meg az építési engedélyt saját terveire, kivitelezője Szkorka Mihály építőmester volt. Az elmúlt évtizedekben az épület részletein történtek átalakítások, de még a mai napig a kerület leginpozánsabb lakóháza.

1887 körül épült Vitéz György sertésnagykereskedő háza a Hölgy utca 32. alatt. Ő alakította át 1905-ben magyaros szecessziós stílusban. Utcai homlokzatát mind a nyolc ablak felett magyaros virágfüzér dízsíti, az ablakok között pedig kékszínű virágdíszes kerámialapok vannak a homlokzati síkba besüllyesztve.



A Hölgy utca másik neves városképi védettséget élvező háza a 16. szám alatt található, utcafrontjának díszítőelemei I. István király és Gizella királyné koronás mellszobra, valamint a kőbányai sertés- és terménykereskedelemre vonatkozó domborművek.


 1903-ban épült fel egy másik figyelemre méltó épületegyüttes az Állomás utcában.
Ilyen a 10. szám alatti eklektikus stílusú hát állatfigurás domborműveivel, a 12. számú klasszicista lakóház:: mindkettő szerepel a főváros városképi védettséget élvező péületeinek jegyzákában. Tervezőjük szintén Schöntel Richárd volt, de az épületet 1921-ben Sorg Antal tervei alapján kiegészítették.



Ugyancsak szecessziós stílusú az 1905 és 1906 között épült Állomás utc 18. szám alatti lakóház, amelynek első emeleti háromablakos, domborúan kiképzett zárt erkélye felett egy nagyméretű női fej dombormű látható. Az ablakpárkányok felett növény és levélfonat díszítés látható.



Ugyan a Kada utca-Óhegy utca sarkán álló lakóház nem szecessziós épület, de mindenképpen szólni kell róla. A XIX. század első felében épült klasszicista stílusú lakóház egykor vadászlak, majd szőlőprésház volt. A szabadon álló egyemeletes épület Hild József tervei alapján készült.



A teljes fotósorozat:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr151794916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiwicake 2023.12.28. 10:36:19

Jó volt olvasni ezekről az épületekről. Viszont kár, hogy Schöntheil nevét többször is hibásan írod le, pedig az egyik fotóról is tisztán leolvasható. ?
süti beállítások módosítása