X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Budapest kínai negyede

2010.07.07. 19:45 Kvazimir


Kezdetben kétezren ha voltak, ma 12 ezer kínai migránst (ideiglenes letelepedőt) tart számon a bevándorlási hivatal. A valós szám 30-40 ezer fő lehet, és napról napra változik. Amióta létezik schengeni vízum: jönnek-mennek. Talán meglepő de az egyik legnagyobb Kína-központ a Bihari utca, Szállás utca, Monori utca által határolt területet. Túlzás nélkül kijelenthetjük ez a főváros kínai negyedre.
A terület ellátottsága és igényessége összehasonlíthatatlan a józsefvárosi piacéval. Nincsenek fémkonténerek, kartonpapírokra erősített ártáblák, nem terjeng tömény vizeletszaggal kevert omlósz csirkeszag  a levegőben, és hangos  „vigyázz kocsi!” felkiáltásoktól is mentes. A helyi kereskedők saját utcai takarítószemélyzettel rendelkeznek, akik megkülönböztető mellényben takarítják az utakat.
A botlok nagy része természetesen itt is ruha nagykereskedés. Kínálatból nincs hiány, műharisnyával, francia parfüm fucieni kivitelben, több ezer alsónadrág,  halfőző bogrács, bukósisak, vízi- és ópiumpipák de menyasszonyi ruhára (lilában, kékben, hófehérben) is rábukkanhat az élelmesebb vásárló. Mindezek mellett háromcsillagos hotel, éttermek, fodrászat és lakások is találhatóak a területen. Az utcákon magyar mondatokat csak elvétve hallottam és a vásárlóközönség  is kizárólag kínai ember. 
Sajnos a képeken nem láthatóak, hiszen mikor lencsevége szerettem volna őket kapni, egyezményes kézmozdulattal adták tudtomra, hogy nem szeretnének szerepelni a fotókon.
Ha valaki kiegészítené a bejegyzést vagy bővebb információja van a területtel kapcsolatban, kérlem írja le a kommentekben.

További képek:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

 

3 komment

Címkék: érdekesség kőbánya x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr142136781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2010.07.09. 06:07:42

Nem egészen a helyhez kapcsolódik, de meglepő dologban volt részem a napokban. Óhegyre rendeltünk egy biztonsági fémajtót, és mikor megérkezett, leesett az állunk. Telefonon egy magyar vállalkozóval beszéltünk, de a beszerelésnél három kínai fiatalember jelent meg az ajtóval. Kb. másfél óra alatt szétkapták a régit, berakták az űjat, feltakarítottak maguk után, majd távoztak. Számlát nem tudtak adni (elfogyott), de a főnök a telefonálásunkra még aznap hozta a számlát. A többi ilyen típusú szolgáltatáshoz képest kb. 20%-kal fizettünk olcsóbban. Ennyit a kínai témához.

Bálint Péter 2010.07.09. 10:42:01

Egyvalamit el kell ismernünk az ázsiaiakról: tudnak szervezni.
És még egy: tudnak dolgozni.
süti beállítások módosítása