X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya ipara: Magnezitipari Művek

2010.01.21. 21:31 Kvazimir

Sajnálatos módon kevés információm van kerületünk egyik fontos gyáregységéről a Magnezitipari Művekről. Főként a gyár hanyatlása és megszüntetéséről nincs semmi lyen adatom. Ha bárki rendelkezik korabeli fényképpel kérem juttassa el hozzám.

A téglagyártás Kőbánya hagyományos ipara volt, amelybe új színt vitt be a kazán-téglagyártásban fontos szerepet játszó Magnezitipari Művek. Legrégebbi jogelődjét Miesbach Alajos bécsi gyáros alapította 1838-ban. Ez a téglavető került 1855-ben a Drasche család tulajdonába, akik nagyvállalattá fejlesztették.
A vállalat három régi gyár: a magnezitipari Tűzállóanyag-gyár, a Kerámiai Tűzállóanyag-gyár és a Budapesti Tűzállóanyag-gyárnak az egyesüléséből keletkezett 1963-ban. A gyár akkor 200 munkást foglalkoztatott. 1969-ben ünnepelte az anyaggyár fennállásának 75 éves évfordulóját.
A Magnezitipari Művek adta az ország tűzállóanyag-ipari termelésének 83%-át. A vállalat exportja igen kiterjedt volt, 50%-át szocialista országokba, az NDK-ba és Bulgáriába juttatja, exportjának másik fele tőkés országokba irányult. Állandó vásárlója több nyugat ország, köztük Olaszország, Belgium, Franciaország volt. A hatvanan években egymás után háromszor nyerte el az élüzem címet.

A gyár ma már nem létezik, le is bontották. A gyárban dolgozó munkások házai viszont példás állapotban vannak a mai napig, talán Kőbánya-Kertváros előképei lehettek fa zsalugáteres, tornácos, kertes jellegükkel, az oszlopokon kedves kerámia díszítésekkel.
 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

1 komment

Címkék: történelem ipar kőbánya x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr231691360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greenzoo 2010.02.06. 23:17:07

A Magnezit Művek 1889-ben alakult. A hatvanas években nem 200, hanem 2000 dolgozója volt a cégnek...
A gyár végleg azt hiszem 2000-ben zárt be, de ebben nem vagyok biztos. A gyár központja a Magneztit gyáregység volt, központi fő épülete még ma is látható, a Gyömrői út 48 szám alatt. A gyárhoz tartozott még a Sibrik M. u 30. alatt lévő Kerámia gyáregység (ma Alterra, Lidl, Jysk, stb), valamint a Jászberényi úton levő Samott gyáregység. A céghez tartozott még mint munkásszálló, a mai Nap hotel, valamint négy lakótelep, melyből a Sibriken azóta Interspár lett, a másik három még megvan: Gyömröi 46, Noszlopy ???, Akna utca. A vállalat sportközpontja is fel lett számolva, azóta a helyén a Gergely utcai lakópark pompázik...
süti beállítások módosítása