X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Képek a szétvert gyermekrendelőről (Ujhegy.hu)

2010.01.03. 23:20 Kvazimir

Dr. Rajháthy Beatrix megrázó helyszíni beszámolója a szétvert gyermekorvosi rendelőből:

"Szóval ez fogadott minket. A betörő alaposan megsérülhetett, mert csupa vér volt minden (reméljük HIV negatív, de azért kesztyűben takarítottunk). Kínunban már nevettünk az "Ágnes asszony véres leplén" - nem győztük a vért mosni.

Jakab doktornő saját új gépe odalett, az én drága kéziműszereim, vércukormérőm meg az ultrahangos párásítómat (a krupposok azon gyógyultak) elvitte. Egy másik kolleganő az otoscopját és fülhőmérőjét gyászolja. A sürgősségi táskát is szétbarmolták. Az oltóanyaghűtőkből kidobtak mindent, ott milliós a kár.

Miért nem kaptunk rácsokat az ablakra a múltkori betörés után? Sem a Vagyonkezelő, sem az Egészségügyi Szolgálat nem tett semmit. (Ja, kaptunk tegnap egy falapot a kitört ablak helyére!) Kinek az érdeke, hogy ne mehessünk át jobb körülmények közé dolgozni a Rózsaligetbe amíg lesz egy új rendelő? Évről évre veszünk műszereket, van aki számítógépet is sajátot, és évről évre kirabolnak minket! Ez a rendelő húsz éve nem volt kifestve, most már a fal is csupa vér - le se jött, horrorisztikusan néz ki. A múlt héten a takarítónő kergetett el egy besurranó tolvajt kora reggel (azért elvitte a pénzét a táskájából szegénynek, mire észrevette, hogy ott van).

Így nem lehet dolgozni. A telep önkormányzati képviselői a fülük botját sem mozgatják. A Szociális Egészségügyi Bizottságban hiába megy a harc, amióta új elnöke van, csak gorombaságot kapunk, ha a munkánk érdekében tisztességes körülményekért harcolunk. Eddig legalább meghallgatták az orvosokat..."

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

8 komment

Címkék: közbiztonság kőbánya vandalizmus ujhegy x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr851643751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Attila 2010.01.04. 01:31:07

Felháborít ami a gyerekrendelővel történt, 40 éves vagyok, magam is oda jártam gyerekként.Sajnos nem lakom már Köbányán de a gyerekeimet most is oda hordom.Szívesen találkoznék az elkövetőkkel egy baráti eszmecserére.

Manóvezér 2010.01.04. 19:31:46

@.Attila: A baráti eszmecsere szerintem nem elegendő,testi fenyítés törvénytelen (igaz a betörés is az), tehát én lavakartatnám a falat, padlót az elkövetővel,de fogkefével... gumikesztyű nélkül.

Manóvezér 2010.01.04. 19:38:27

Szeretett Vagyonkezelőnkre, Képviselőkre nem számíthat a Doktornő. A válasz mindig ugyanaz lesz:nincs rá pénz.De persze juttatásokra,el nem végzett képviselői feladatokért van.(lsd. Kvazimir bejegyzése: 2009.december 16-án)

drandor 2010.01.04. 20:30:48

Tisztelt Balázs Györgyi !

Nem szoktam valótlanságokra, politikai támadásokra (jöjjenek bármely oldalról, de eddig érdekes módon csak Önöktől jött számtalan) reagálni, de az Ön megjegyzései miatt kénytelen vagyok megtenni. És a hozzászólásában említett "passzivitásom" miatt csak most, miután 2009. január 4-én reggel 9 órától a rendelőben zavartalanul folyik a gyógyító munka, betegellátás, van egy kis időm, hogy ismertessem a valós tényeket:

1./ 2008 februárjában 11-én hajnalban volt az első komolyabb betörés az Újhegyi gyermekrendelőben. Elvittek egy számítógépet, két monitort, telefonokat, apróságokat.
Az ellopott eszközöket 1 nap alatt pótoltuk, kértük az ablakokra rácsok felszerelését és a Riasztó rendszert működtető szolgálat (mert természetesen évek óta van riasztó rendszer egy központi ügyeletre bekötve) vizsgálatát, miért nem intézkedtek, ha szólt a riasztó.

2./ a sikeres akción felbuzdulva az ismeretlen tettesek 2008. február 25-ére virradóra ismét betörtek, most már az egész gyermekrendelő számítógépes gépparkját elvitték. Az okozott kár megközelítette az egymillió Ft-ot. A riasztó rendszer most is jelzett, intézkedés nem történt. Megsürgettem a rácsok felszerelését, mire azt a választ kaptuk az egészségügyért felelős illetékesektől, hogy nem költünk az Újhegyi rendelőre, mert lebontásra kerül és majd befektetők újat építenek. Erről cikk is jelent meg a Kőbánya újságban.

3./ 2010. január 1-én 9 óra 50-kor értesített a rendőrség, hogy a rendelőben betörés történt. A helyszínen megdöbbenve tapasztaltam azt a vandalizmust, amit az ismeretlen tettes(ek) elkövettek. Balázs Györgyi hozzászólásában említett "Szakmai rátermettség, és minden tudás" nélkül még a rendőrségi helyszínelés alatt megszerveztem a rendelői dolgozóinak értesítését, megkérdeztük ki, mikor tudna segíteni a helyreállításban. Szinte mindenki és azonnal felajánlotta segítségét, nem törődve az ünnepekkel, szabadnappal. Január elsején ! üvegest kerestünk és találtunk, aki másnapra vállalta munkát. Addig az informatikusommal bedeszkáztuk a betört ablakokat, egyben kerestünk szakembereket Szász Csaba alpolgármester és a Vagyonkezelő segítségével, aki már elsején délután jöttek és megkezdték a munkát. A betört ablakok miatt az értékesebb eszközöket éjszakára az Egészségügyi Szolgálathoz, biztos helyre vittük.

Másnap, azaz másodikán még többen jöttek segíteni. Az üveges beüvegezte a betört ablakokat, a Szolgálat informatikusa közben elkezdte helyreállítani a számítógépes rendszert, ami tönkrement, cserélte (megjavította pl. Jakab doktornő "odalett" gépét, kicserélte a széttépett kábeleket, beüzemelte az internetet). Az ellopott szervergépet ideiglenesen a Szolgálat gépeiből pótoltuk, felvettem a kapcsolatot a háziorvosi szoftvert biztosító cég vezetőjével és kértem, hogy munkatársuk január 4-én reggel 7-re kijöjjön, telepítse a programot. Jött az asztalos, cserélte a megrongált zárakat, javította a felfeszített ajtókat. Egyeztettem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat régiós központjával, hogy az ellopott és tönkrement oltóanyagokat legkésőbb hétfő reggelre pótolják. A sok segítség eredményeképpen 2009. január 2-án délutánra, a betörés, rongálás után 28 órával !! a rendelő üzemképessé, a betegek fogadására alkalmassá vált. Január 4-én reggel 9-re a szoftverek telepítve voltak, a rendszer működött.

Persze maradt még sok asztalos munka (feltört szekrények, fiókok, zárak), összekevert, szétdobált leletek, kartonok helyretétele, de a betegellátás, védőoltások beadása zavartalanul folyhat. Gondolom fentiek jól érzékeltetik "Szakmai hozzáértésem és tudásom" teljes hiányát, "döbbenetesen érdektelen és közönyös hozzáállásomat" az egészségügyi alapellátáshoz.

És általánosságban. A Kőbányai Önkormányzat természetesen minden intézményére kötött biztosítást, valamint évente nem csekély összeget áldoz a riasztó rendszer működtetésére is. Mindegyik esetben szólt a riasztó, senki nem tett bejelentést a rendőrségnek.
Az Egészségügyi Szolgálat évente jelzi, mikor, melyik rendelőt kellene felújítani, mit kell karbantartani, hol kell fejleszteni, beruházni. Az, hogy ebből mi valósult meg, azt az "emberileg maximálisan alkalmas, különös empátiát és szociális érzékenységet igénylő feladat ellátására alkalmas" személyek döntik el, szavazták meg vagy nem. Hiába kérünk rácsokat, ha inkább meggondolatlanul lebontanák az épületet.

Zárszóként: nem tudom eléggé kifejezni köszönetemet azoknak a védőnőknek, asszisztenseknek, takarítóknak, a Szolgálat dolgozóinak, kik az ünnepi pihenést, szabadnapjaikat feláldozták azért, hogy a lakótelep lakosai, betegei egészségügyi ellátása rendben történhessen. Minden hálát, köszönetet megérdemelnek.

Dr. Molnár Andor
Kőbányai Egészségügyi Szolgálat
vezetője

.Attila 2010.01.04. 20:40:56

@Manóvezér: Maximálisan egyet értünk,de például a múltkor nekem kellett a doktornő segítségére sietnem két drogos miatt.Amíg kijöttek a rendőrök kb.30 perc telt el.Nem vagyok agresszív de már azon voltam két pofonnal le rendezem a dolgot.Ha megkapták volna biztos elgondolkoztak volna, de sok a volna.A rendőrök meg nem csináltak semmit.

DArchAngel 2010.01.05. 00:57:17

@drandor: Köszönjük a hozzászólást. És - gondolom - az érintettek a dolgozók erőfeszítéseit.

Két dologra lennék kíváncsi:
-a mai csodálatos világban miért nem kerül azonnal rács az ilyen értékeket tároló épületekre? Véleményem szerint ára az esetlegesen keletkező kár töredéke.
-miért kíméli meg a törvény a kiemelten közhasznú (mert szerintem egy rendelő, az orvosi ellátás az) intézmények, emberek elleni támadókat? Meddig tűrjük még, hogy a bűnözők ne szívjanak akkor sem, ha elkapják őket, csak mi?

Manóvezér 2010.01.05. 22:17:20

@drandor: Jómagam is távfelügyelettel őrzött munkahelyn dolgozom.A biztonságiak-sajnos volt rá precedens-riasztás után néhány percen belül a helyszínen voltak... Megelőzve a rendőröket.A2008-as esetek óta a kerületi Önkormányzat vagy az Ön Hivatala miért nem bontott a közvagyon védelme érdekében szerződést?Nem is az lenne a nagyobb baj, hogy nem kapták el a betörőket,de bejegyzése szerint nem tettek semmit(ugyanúgy ahogyan a Hivatal sem)!Hány helyen vigyáz még a közvagyonra ugyanezen "biztonsági"vállalat?

vordemon 2010.01.05. 23:25:03

@Manóvezér: Szerintem még súlyosabb a helyzet, mert egyrészt miért egy ilyen link biztonsági szolgálattal kötött az önkormányzat szerződést( az ajánlónak tuti,hogy nem kevés haszna,jutaléka származott a buliból)
Az első cserbenhagyásnál,hogy nem bontottak azonnal szerződést a biztonsági céggel?!
Számomra egyértelműen az a legdurvább,hogy biztos vagyok benne,hogy a rendelőnek és - még ilyen alapon - megannyi, szintén önkormányzati tulajdonban lévő intézménynek nincs érvényes vagyonbiztositása.
Ez pedig kötelező megkötni minden önkormányzati tulajdonra,hogy mernek ezen spórolni!?
Ez nem törvénysértő?
Több milliós vagyoni kártéritéstől esett el a rendelő!
Ilyen jól megy az önkormányzatnak?....
Miért nem vonják felelősségre a jegyzőt,mint a "törvényesség őrzőjét"?!
süti beállítások módosítása