X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya és a Kulcsár ügy

2009.11.28. 08:19 Kvazimir

Önálló fejezetként szerepel a brókerügy vádiratában a X. kerület részvénycsomagjával elkövetett visszaélés története. A dokumentum szerint 1999 végén vagy 2000 elején Karl Imre – akkor szocialista parlamenti képviselő – felkereste Kulcsár Attilát, hogy a kőbányai önkormányzatot ügyfélnek ajánlja.

Összehozta a brókert Váradi János képviselővel, aki akkor a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. cégének, a KŐBETA Kft.-nek igazgatósági tagja volt. Váradi elmondta Kulcsárnak: az önkormányzat jelentős Richter- és Antenna Hungária-részvénycsomaggal rendelkezik, amelyekkel tőzsdei ügyleteket kellene lebonyolítani. Részlet a vádiratból:


„A felek a bizalmi alapon folytatott találkozó során a formális, hivatalos részleteken túl egy háttéralkut is kötöttek, mely szerint I.r. Kulcsár Attila a portfólióval úgynevezett napon belüli ügyleteket is végezhet, az abból realizált »pluszhozamon« pedig megosztoznak. A megállapodás alapján ebből a pluszhozamból havi tízmillió forint XIII. rendű Váradi Jánost illette meg, aki ugyanakkor azt állította, hogy az összegből két további önkormányzati tisztviselőt, Andó Sándor gazdálkodási tanácsnokot, és dr. Neszteli István jegyzőt is részesíteni fogja. I. rendű Kulcsár Attila az ügyletek nyomán havi ötmillió forintra tartott igényt.” A kőbányai önkormányzat 2000 augusztusában szerződést kötött a K&H Befektetési Rt.-vel, s egy év múlva a KŐBETA Rt. is a bank ügyfele lett. Ezután az önkormányzat és saját vállalata közötti pénzforgalom kizárólag a brókercégen keresztül történhetett. A bróker a kerület részvényeit rendszeresen a szabott limitár alatt értékesítette, Kőbánya pénzéből pedig gyakran más ügyfeleinek a számlájáról hiányzó összegeket pótolta. A nyomozás megállapította: Kulcsár 2000 szeptembere és 2003 júniusa között havonta személyesen adott pénzt Váradinak, vagy elküldte „Taxis” Gyuszival. A nyomozás szerint legkevesebb 320 millió forint vándorolt Váradihoz – aki 2006 végéig állt a KV Rt. élén. Kulcsár a sajtó számára kiszivárogtatott vallomásában ez olvasható: a bróker a portfóliókezelés ügyében rendszeresen találkozott Andóval és Nesztelivel is, ám nekik soha nem adott „jutalékot”.

A nyomozás során a K&H Equities Rt.-nél zárolt számlákon rekedt Kőbánya közel 3 milliárdja. Andó Sándor – aki abban a ciklusban polgármester volt – feljelentést tett. Andó és a kerületi MSZP-frakció szeptemberben nyilatkozatot tett közzé, melyben az érintettek cáfolták, hogy akár a K&H, akár Kulcsár Attila támogatta volna a párt vagy egyes szocialista jelöltek kampányát. A K&H Bank a brókerügy kárvallottjaival együtt végül 2005 elején fizette ki Kőbányát: az értékpapírokért kamatokkal 3,4 milliárdot adott át a kerületnek – amit már abban az évben el is költöttek.

Szólj hozzá!

Címkék: kulcsárügy

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr371557953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása