X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Szépül az Újhegyi lakótelep

2009.10.28. 22:10 Kvazimir

A mai nap körbenéztem Újhegyen, kíváncsi voltam változott e valami a kerület egyik legnagyobb és legnépesebb városrészében. A környéken a legtöbben a több mint 6000 háztartásnak otthont adó tízemeletes sorházakkal telezsúfolt lakótelepén laknak. Ezeket a házakat monumentális, szürke épületeknek képzeljük el (nem ok nélkül) betonperonokkal, parkolókkal körülölelve.

Ennek a megállapításnak ellent mond, amit ma tapasztaltam. A lakótelep északi részén tehát a Mádi utcától délre fekvő Dombtető utcai épületek lakói megelégelték az egyhangú szürkeséget, a végeláthatatlan aszfalt tengert és megkezdték a házak külső szigetelését, aminek köszönhetően a azok új, emberbarátibb külsőt kaptak. Sőt az épületekhez tartozó előkerteket is beültették virágokkal, tujákkal, bokrokkal.

A felújításoknak természetesen nem elsősorban esztétika okai vannak, a társasházak lakói a szigetelés felújításával próbálnak meg spórolni a lassan már az egeket verő fűtésszámlán. Szerencsére egyre többen döntenek a homlokzati hőszigetelő rendszerek közismertebb nevén a DRYVIT alkalmazás mellett és ennek másodlagos eredménye, hogy kerületünk is napról-napra szépül. Vannak természetesen ellenzői is a rendszernek. Ők azzal érvelnek, hogy ez egy Nyugat-Európában már elavult technika, amit a hatóságok már nem is engedélyeznek négyemeletes lakóháznál magasabb épületeknél. A teljesen biztonságos rendszer a DRYVIT árának háromszorosa lenne de az építőipari cégeknél felhalmozódott raktári anyagot még értékesíteni kell.

Két ház teljesen elkészült, közvetlenül mellettük már felállványozták a harmadikat és a körzeti orvosi rendelő melletti házsor új, narancssárga burkolata is hamarosan kész van. Továbbá a Lenfonó utcában újabb két ház lakóközössége is rábólintott a felújításra. Vannak házsorok, amiknek a  tulajdonosai nem tudták vállalni a teljes felújítást (tekintve  az átlag 5000 forintos m2 árat ezen nem lehet meglepődni) csak annak egy részét. Ilyen esetekben csak a lakóépületek rövidebb oldalait szigetelik le. Az ilyen megoldást választó épületek számát még megtippelni sem tudom, de a fél tucatot már biztosan eléri. Az egyik köztük az Agyagfejtő utcában van, aminek a falát egy hatalmas graffiti borította. Ez most eltűnt számos más "falfestménnyel" együtt. De ez már egy másik poszt témája lesz.

Figyelemmel fogom követni meddig tart a felújítási láz, nem bánnám ha nem hagyna alább a lelkesedés a tulajdonosok részéről. Mindenesetre, érdekelne mennyivel csökken a fűtésszámla a rekonstrukció után a lakásokban. Saját véleményem szerint a távhő áfájának a jelentős csökkenésével együtt biztosan több pénz maradhat  majd a felújított házak lakóinál.

Találtam egy DRYVIT szakmai rövidfilmet, amely bemutatja a kivitelezés teljes menetét.  IDE kattintva lehet megnézni.

További képek a szépülő lakótelepről:


Szólj hozzá!

Címkék: ujhegy

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr521482621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása