X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Saját cégét jelentette fel a Kőbányai Önkormányzat

2010.06.17. 14:48 Kvazimir

Saját kft-jén keres pótmagánvádas eljárásban több mint 55 millió forintot a kőbányai önkormányzat. Verbai Lajos polgármester szerint egy bánya rekultivációt folytató cég vezetője összesen 55 millió forinttal rövidítette meg a kerületet. Az érintett ártatlanságát hangoztatja.


 

 Saját kft-je vezetőjét jelentette fel – immár másodszor, pótmagánvádas eljárásban – a kőbányai önkormányzat, pontosabban jelen esetben személyesen Verbai Lajos, polgármester. A történet még 2002-re nyúlik vissza, amikor az akkori szocialista vezetés létrehozta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Kőbánya Gergely Utca Ingatlanfejlesztő Kft-t, ügyvezetőnek Vass Barnabást kinevezve. A kft. legfontosabb feladata egy hatalmas bányagödör rekultiválása volt, ami lényegében a terület földdel való feltöltését majd parkosítását jelentette.

Vass Barnabást 2005. április 21-én menesztette Andó Sándor akkori polgármester, miután sorozatos szabálysértések gyanúja merült fel a cég működését illetően, később Andó tette a feljelentést is. Az ügy kivizsgálására külön bizottság is alakult, amely végül jelentésében azt írta, hogy a cég szám-, és ügyvitele hiányos volt, emiatt jelentésük szerint lehetetlenné vált a tényleges gazdasági tevékenység és a cég valós pénzügyi helyzetének feltárása, a kifizetések mértékének és ezek jogosságának megállapítása.

Az önkormányzat ezért 2006 márciusában feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a Budapest X. kerületi Rendőrkapitányságon, a nyomozást azonban 2008 februárjában megszüntették. Verbai Lajos jelenlegi polgármester ezért élt a pótmagánváddal ugyanazon év áprilisában.

A beadvány szerint a Kőbánya Gergely Utca Ingatlanfejlesztő Kft. több esetben is a szerződésekben szereplőnél magasabb összegeket fizetett ki a földszállításért, 2002-ben 16,78, egy évvel később 27,4 millió forint értékben, ami az az évi összes szerződése állomány 33,2, illetve 57 százaléka volt. A számlákon nem tüntették fel a szállított anyag mennyiségét, egységárát, a szállítóleveleken utólagos javítások voltak. Más esetben teljesen hiányoztak a szállítólevelek, a teljesítési naplók, miközben a földszállításokért tételenként 400 ezer, és 10 millió forint közötti összegeket fizettek ki.

A feljelentés szerint az egyes számlák áttekintésénél az is kiderült, hogy egy Projekt Kft. nevű céggel havi 400 ezer forint plusz áfa értékben honlap karbantartására, és fejlesztésére, amire az önkormányzat szerint nem volt szükség.

Ezen kívül – mint az lapunk annak idején meg is írta – a kft. vezetői úgy bebetonozták magukat munkahelyükre, hogy azt még a korábbi BKV felső vezetés tagjai is megirigyelnék. Eszerint Vass Barnabást, és három bizalmasát határozott idejű szerződés kötötte a céghez és ennek felmondása esetén – a Munka Törvénykönyvében biztosítottakon túlmenően – a még hátralévő munkaviszonyra járó juttatásokon túl három évi átlagkeresetének megfelelő összegű kártérítés illette meg őket. Vass Barnabás 2005-ben be is perelte 40 593 852 forintra az önkormányzatot, három közvetlen beosztottja szintén, a követelések összege együttesen elérte a 130 millió forintot.

Verbai Lajos szerint Vass Barnabás tevékenysége így összesen 55 millió forint vagyoni hátrányt okozott Kőbányának, amit egyrészt polgári peres úton szeretne behajtani kamatostul, másrészt kéri a hűtlen kezelés megállapítását a bíróságtól. A keddi tárgyalási napon Vass Barnabás ártatlanságát hangsúlyozta, és azt mondta, mindent tételesen lekönyveltek, szerinte minden kifizetés mögött valós teljesítés volt, mivel azonban a leváltása után biztonsági őrök szállták meg a kft. telephelyén az irodának használt konténert, sohasem tudta átadni megfelelően az ügyeket.

A történethez hozzátartozik, hogy Vass Barnabás sokáig "megbízható szocialista potentát" volt a kerületben, de azért is eshetett ki az előző vezetés kegyeiből, mert ő volt a kirobbantója az úgynevezett fiktívtag botránynak Kőbányán, amikor levelet írt Hiller István akkori MSZP elnöknek, hogy Kaszab Csaba alpolgármester – akinek akkor Vass Barnabás kőbányai szocialista források szerint az egyik bizalmasa volt – úgy gyűjt tagokat a helyi MSZP szervezetbe, hogy az önkormányzathoz megrendelésekért forduló vállalkozókkal "megígérteti": beléptetik alkalmazottaikat a pártba.

A levél elküldése után egy hónappal leváltották a kft éléről. Az MSZP vonakodott kivizsgálni az ügyet, Kaszab Csabát később saját irodájából vitték el a rendőrök, majd el is ítélték hivatali visszaélés miatt. Később azonban egy olyan levél is előkerült a Gergely Kft. megbízásából a földet hordó vállalkozótól, amelyből egyértelműen kiderült, hogy vissza kellett osztania pénzt helyi MSZP-seknek.

Kérdés, megállnak-e a vádak, és felelnie kell-e értük, és hogy Kőbánya valaha is viszont látja-e az elmúlt években eltapsolt milliókat.

Forrás: Hírszerző.hu

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr532089099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.06.30. 14:56:41

Tisztelt lakótársaim,Kőbányaiak!!! A Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület nagy arányú felvételt hirdet soraiba!! Minden BECSÜLETES tenni akaró embert kortól függetlenül szeretettel vár Polgárőrnek,vegyük kézbe mi Kőbánya közbiztonságát,mert sajnos Kőbánya vezetése ugyan azt játssza mint eddig semmiféle támogatást,segítséget nem ad munkánkhoz,kampány idején mindent megígérnek,majd jönnek a kifogások és a pénzünk megint eltűnik.Őket nem érdekli hogy lakásainkba betörnek,autónkat feltörik vagy ellopják,az idős embereket,gyermekeinket kirabolják ez senkit nem érdekek,még mindig saját zsebüket töltögetik.Fogjunk össze és tegyünk mi lépéseket Kőbánya kőzbitonsága érdekében!!!!!
süti beállítások módosítása