X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Elloptak egy kerületet: Zuschlagolás Kőbányán I. rész

2010.03.08. 12:35 Kvazimir

Sághy Erna cikke után ismét egy hosszabb cikket találtam ez elmúlt ciklus  kerületi botránysorozatáról. A hirextra.hu négy részben foglalta össze a szervezett bűnözés fogalmát is kimerítő kerületi visszaéléseket.

1 rész:

A Németh-kormány átalakulási törvénye Kőbányát tette a leggazdagabb fővárosi kerületté. A belterületi földek önkormányzati kézbe adása – hasonlóan a gáz és fűtőolaj árába épített különbséghez – kedvező környezetet teremtett a korrupció elburjánzásához. A szemtelen ingatlanspekulációk és a tocsikolás mellett a jelentős ipari létesítményekkel bíró települések és kerületek a pénzszórásban is jeleskedtek. Kőbánya ma a tönk szélén áll.

„Anyám a konyhában gyászolta magát,

A kocsmába küldött, hozzam el apát.”

Kőbánya felett régóta köröznek a keselyűk. Vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében bűnösnek mondta ki Kaszab Csabát a Fővárosi Bíróság. A korábbi MSZP-s alpolgármester jelenleg is a kőbányai MSZP-szervezet elnökségi tagja. Két év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a testület. A feljelentést egy építési vállalkozó tette, aki ellen egy korábbi ügy miatt indult nyomozás.

„Szóltam neki: Fater, jöjjön haza hát!
Húsz forintot adott, vegyek még piát.”

Kaszab Csaba és Novák Gyula korábban a Zuschlag-receptet követve fiktív tagtoborzással szerezte meg a kerületi szocialisták vezetését, miután a korábban háromszáz fős szervezet ezernyolcszáz fősre duzzadt. Az új tagok egy részét az sem akadályozta a pártaktivizmusban, hogy még beléptük előtt elhaláloztak. Mások saját emlékezetük szerint életükben nem voltak MSZP-tagok, megint mások egyenesen MIÉP-esek voltak. A 2004-es küldöttgyűlésre a kőbányai szervezet nagy létszámú szavazó robot sereggel érkezett. Ezután Novák és Kaszab vette át a kerületi szocialisták vezetését. Bár a régi MSZP tagok panaszai felhallatszottak Hiller Istvánig is Kaszab Csaba karrierje egész a bukásáig töretlenül ívelt a magasba.

„A bátyám melózott, megunta hamar.
Nem is tudom róla, svéd-e vagy magyar.”
 

Egy szocialistákhoz közelálló vállalkozó feljelentése alapján 2005-ben vesztegetés, hivatali hatalommal való visszaélés, és 17 millió forint kenőpénz átvételének gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség Kaszab Csaba szocialista alpolgármester ellen.
Kaszab Csaba, Andó Sándor és Novák Gyula már ezt megelőzően is több korrupciógyanús ügy főszereplői voltak. (Az Állami Számvevőszék 500 millió forintos kárt állapított meg a Kőbányai Vagyonkezelő Rt-nél, 3 milliárd forinttal ragadt be átmenetileg az önkormányzat a K&H-Kulcsár Attila ügyben stb.) Kaszab Csaba és Novák Gyula az MSZP jelenlegi elnöke főszervezője volt a kőbányai fiktív tagtoborzásnak, és ezzel sikerült átvenniük a hatalmat a X. kerületben. A sajtóban is megjelent hírek szerint úgy duzzadt 1500 főre a kerületi MSZP taglétszáma, hogy a Kőbányai Önkormányzat által megbízott vállalkozóknak nem csak pénzt kellett visszafizetni az illetékeseknek, de még a munkásaikat is be kellett léptetni papíron a megfelelő szocialista alapszervezetbe, akik nevében azután Kaszabék elvárásai szerint szavaztak és szavaznak a mai napig. Kaszab Csaba 2002-től 2006-ig a Kőbányai Önkormányzat szocialista alpolgármestere, 2006-ban az MSZP fővárosi képviselőjelöltje, jelenleg is az MSZP kőbányai elnökségének tagja. 2006 októberétől a kőbányai szocialista frakció vezetője, amiről az ítélethirdetés után a múlt hónapban lemondott.

Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármester korrupciós ügyében szeptember 20-án a bíróság első fokon ítéletet hirdetett. Az ítélet ellen a vádló védője fellebbezett, az ügyészség tudomásul vette azt. Kaszab Csaba és a szocialisták azóta mindent elkövetnek, hogy az ítélet titokban maradjon. A Fidesz kőbányai szervezete ezért felszólítja a szocialistákat, ne takargassák tovább Kaszab Csabának, és a kőbányai MSZP-nek a viselt dolgait! Hozzák nyilvánosságra a Kaszab Csabára vonatkozó elsőfokú ítéletet, és annak indoklását! A választóknak jogukban áll tudni, hogy milyen ítélet született egy magas pozíciót betöltő szocialista közszereplő ügyében!

A Kőbányai Fidesz elnöksége nevében:

Weeber Tibor elnök
Révész Máriusz elnökségi tag

Forrás: mti

Az önkormányzat pénze a Kőbányai Vagyonkezelő Részvénytársaságon keresztül folyt el. A szocialistákhoz közeli cégeknek közel kétmilliárdot fizettek különböző ingatlanfelújítások címén. Ezek egy része fiktív volt, más része pedig messze alulmúlta értékben az érte fizetett összeget. A vállalkozók tíz milliós nagyságrendben fizettek a szocialista kerületi vezetők cégeinek. Kaszab Csaba Bt-je például alvállalkozói minőségben vett részt a nem létező vagy túlszámlázott felújításokban. A nyertes cégek emellett tagjaikat is beléptették az MSZP X. kerületi szervezetébe, ahol azok a megrendelésnek megfelelően szavaztak.



„Hazajön évente, önmagától részeg,
Visszahívja mindig a családi fészek.”

A Kőbányai Vagyonkezelő Rt. megalakította a szintén vagyonkezeléssel foglalkozó Kőbányai Befektetési Tanácsadó Rt-t. Ennek igazgatótanácsában szintén a kerületi MSZP-vezetők (Andó Sándor polgármester, Váradi János, Kaszab Csaba, Novák Gyula) kaptak helyet. Ezúton még egy fizetést vehettek fel az önkormányzattól. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint a KÖBETA Rt. szintén 500 milliós kárt okozott a kerületnek.



„Presszó előtt állnak bizonytalan lányok,
Közöttük éhesen, nyugtalanul járok.”

A KÖBETA csak a 2,1 milliárdot érő Richter-részvények forgatásával 248 milliós nyereséget ért el, az önkormányzatnak ebből a vagyonkezelési díj levonása után 3 millió jutott. Szintén a KÖBETA bízta meg Kulcsár Attilát Kőbánya 2,7 milliárd forint értékű részvénycsomagjának kezelésével. Váradi János szocialista önkormányzati képviselő, a KV Rt. és a KÖBETA igazgatósági tagja havi 10 millió forintot kapott Kulcsártól személyesen, vagy a „Taxis Gyuszin” keresztül. Összesen 320 millió forinthoz jutott ezen az úton. Kulcsár Attila vallomása szerint rendszeresen egyeztetett Andó Sándor gazdálkodási tanácsnokkal, és dr. Neszteli István jegyzővel is. Bár utóbbiak nem tőle kapták „jutalékot” hanem - a megegyezés szerint – ezt Váradinak kellett tovább juttatnia. Andó Sándort 2002-ben megválasztották polgármesternek. Már ebben a minőségében nyilatkozta azt az Állami Számvevőszéknek az önkormányzati cégekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről, hogy azok téves számításokon alapulnak. Ma a főváros szocialista frakciójában ül, a pénzügyi ellenőrző bizottság alelnöke, a gazdasági bizottság, valamint a pénzügyi és közbeszerzési bizottság tagja.



„Át kellene jutnom még ezen a poklon.
Bableves csülökkel, vár az édes otthon.”

Novák Gyula cége a NOMA Kft. 2016-ig szóló bérleti szerződést kötött a volt Dreher Sörgyár és villa területén álló ingatlanokra. Két héttel azután, hogy a közgyűlés döntött a terület eladásáról. Az ügylettől 1 milliárd forintot remélnek. Novák jelenleg a kerületi szocialisták elnöke, a szerződés aláírásakor a KV Rt. felügyelőbizottsági tagja volt. A telken romló állagú álló ipari műemlékek sorakoznak, alattuk húzódik a híres pincerendszer. Az államosítás után a Dreher-villa kertjét Csajkovszkij-park néven közparkká alakították, az épületbe később a munkásőrség költözött. A területhez tartozó komfort nélküli lakások jelentik ma Kőbánya egyik nyomortelepét. A tervezett ún. S1 projekt kulturális centrumot hozna létre az egyedi hangulatú területen. A beruházás jelentősen növelné az ingatlan értékét. Amennyiben a beruházó tisztán szeretné átvenni az önkormányzathoz tartozó 8 hektárt, a kerületnek kell megállapodnia a NOMA Kft-vel. A várható bevétel fényében vélhetőleg nem két fillérért.



„Lemegyek a térre. Sör és kártya vár.
Zsebemben két ásszal már nem érhet kár.”


Forrás:http://www.hirextra.hu/2007/10/31/kobanyai-homalyos/

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció kaszabcsaba novákgyula kőbányahomályos

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr811558413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása