X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya műemlékei: Griest-sírbolt

2010.01.27. 01:03 Kvazimir

Rejtett kincsek lapulnak szerte a kerületben, csak arra várrnak, hogy felfedezze őket valaki. Egy műemlékekkel foglalkozó portál gyűjtötte össze azokat a kihasználatlan, rég elfeledett fővárosi épületeket, művészeti alkotásokat, melyekről egykoron nevezetessé tették Budapest kerületeit.

A kerületből elsőként az Újköztemető bejáratához közel megtalálható Griest-sírboltot mutatnám be.

A szecessziós stílusban épült, Lajta Béla által megálmodott Griest-sírbolt, közvetlenül a temető fala mellett álló, négyzet alaprajzú, boglyaívű kupolával fedett sírépítmény. Oldalról a burjánzó növényzet szinte megközelíthetetlenné teszi, hátsó fala a temető falához simul.

Jelenlegi, lecsupaszított külsejű állapotában a sírépület nem tükrözi eredeti formáját. A csupasz falakat a keleti oldalon töri át a bejárati nyílás, a félköríves, jelenleg vasráccsal zárt kapunyílás kereteléséből csupán a felső, középkori bélletet idéző, fonadékos, hatágú csillagokkal díszített tört lemezes, mozaikos rész maradt meg. Ez alatt a béllet belső ívén GRIES = CSALÁD felirat látható. A mázas kerámialapjaitól megfosztott boglyakupolát négy oldalról törik át a félköríves kis ablakok hármas egységéből álló felülvilágítók.
Az építmény eredetileg fajanszféle (valószínűleg pirogránit) lapokból álló borítás fedte. Az alépítmény négy sarkán nagyobb csempelapokkal, héber felirattal ellátott nagy kiülésű fejezettel az építésznek sikerült tömzsi pillérek hatását kelteni, melyek között nagy méretű kváderes csempelapokkal burkolt fal húzódott. A sajátos formájú kupola felületét kisebb csempelapok fedték, ezeket ritmusosan hatágú csillag nyomata élénkítette. A kupolát ráhelyezett kisebb kupolarész zárta, a két elem között a kapubéllet motívumára rímelő fűrészfogas elválasztás futott.

Az eredeti pirogránit burkolat a kupolán már régóta nincs meg, a növényzet is károkat okozott. Ez jellemző a falsírboltok nagy részére a temetőben, úgy fest a temetők fenntartásában illetékes szervek (emitt a Chevra Kadisa, katolikus részről a BTIRT) úgy gondolkodnak hogy temetőbe járni úgyis aberráció, minek törődni velük..ugyanis a budapesti temetők nagy részére ez a jellemző, tehát korántsem egyedi az eset.

További képek a sírboltról:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

1 komment

Címkék: érdekesség kőbánya műemlék x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr681694284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manóvezér 2010.01.27. 23:02:31

Kérlek,kissé írd körbe jobban merre van,mert elmennék megnézni.Nagyon szép, érdekel.Látogatható?
süti beállítások módosítása