X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Ahol a madár se jár: Humoristák Emlékparkja I. rész

2009.10.28. 16:42 Kvazimir

Japán kert, uszoda, üzletsor, sportpályák, szánkódomb, kutya futtató. Ezeket az ígéreteket kaptuk mi Kőbányai lakosok az önkormányzattól valamikor 2002 tájékán a Gergely utca, Sibrik Miklós út, Noszlopy és Harmat utca által határolt 25 hektáros területre. Természetes majd kiugrottunk a bőrünkből hiszen ez a telek a hőskorban még szemétlerakóként funkciónált.

Tudtam, hogy az átadás csúszik hiszen eltelt cirka hét év, majdnem két választási ciklus, kézzelfogható eredmény nélkül. De mikor kilátogattam a "parkba" megdöbbentő látvány fogadott.

A már említett tervek természetesen nem váltak valóra, se utak, fák, bokrok nincsenek a területen, nemhogy Japán kert. Megnéztem a szánkódombot is (kép bal oldala). Mindössze rozsdás fémhulladékot, üvegszilánkot, építkezési törmeléket találtam a helyén.  "Ezt hozta össze az önkormányzat 250 millió forintból?"-kérdeztem magamtól. Mert ennyibe került, hogy a másfél évtized után ismét szemétlerakóvá váljon ez a terület.

Szétnéztem az interneten és találtam egy igen részletes cikket az egyik honlapon, ami számomra egyértelművé tette ki(k)nek a zsebébe vándorolt a park kialakítására szánt pénz. A nagy terjedelemre való tekintettel három részletben (minden héten egy részt) teszem fel a teljes cikket.
 

Kőbánya: 250 milliórét vett az MSZP egy szemétdombot. Még 460 millió kellene

Az első tervek szerint Hofi Gézáról, Kőbánya 2002-ben elhunyt díszpolgáráról nevezték volna el a területet, de egy vonatkozó jogszabály miatt meghiúsult az elképzelés. (Egy személyről ugyanis csak a halála után 25 évvel lehet elnevezni utcát, teret vagy parkot. Puskás Öcsiről azért lehetett elnevezni egy sportlétesítményt, mert a stadionok nem számítanak olyan közterületnek, amelyekre a fenti szabályok vonatkoznak.) Így Hofi-park helyett Humoristák Emlékparkjának keresztelték az egykor agyagbányaként, majd az ’50-es évektől szemétlerakóként működő területet. A névválasztás vélhetően csak elméleti síkon realizálódott, ugyanis a mai napig nincs neve a hatalmas földdarabnak. Nem követték tettek a nagyreményű tervekkel kecsegtető szóbeli ígéreteket sem, amelyek ma már – illeszkedve a névválasztáshoz – kissé humorosnak tűnnek a „85-ös buszról is jól látható” állapotokhoz képest: „Hamarosan hozzákezdenek Budapest legújabb és egyik legnagyobb zöldfelületének, az egynegyed Margit-szigetnyi Humoristák Parkjának építéséhez Kőbányán. A huszonöt hektáros, hatalmas közparkot a Gergely utcai egykori bányaterületen alakítják ki az Újhegyi lakótelep szomszédságában. A kerületiek jövő nyáron vehetik birtokba az első hektárnyi parkot.(…) A várhatóan Humoristák parkja névre hallgató létesítmény kialakítása az összes tervezett épülettel, sportpályával együtt másfél milliárd forintot emészt fel. A kőbányai önkormányzat mintegy háromszázmillió forintot vállal magára ebből, a pénz leginkább a zöldfelület költségét fedezi. A városrész a névhez kapcsolódóan híres magyar humoristák szobrát helyezi el majd a park különböző pontjain. Elsőként Kőbánya nemrégiben elhunyt díszpolgárának, Hofi Gézának állítanak emléket. A többi létesítményt egyesületek és vállalkozók hozzák tető alá, ezért cserébe tulajdont vagy bérleti jogot szereznek majd a területen. A Harmat utcai részen üzlethelyiségeket alakítanak ki, amelyek további bevételt hoznak a kerületnek. Emiatt a kész park fenntartására valószínűleg nem kell újabb forrásokat áldoznia az önkormányzatnak, a működtetés önfenntartó lesz”. – olvasható egy 2002-ben megjelent Népszabadság-cikkben, amely sürgető feladatnak aposztrofálja a tervek realizálását. Az elhúzódó rekultivációs munkálatok eredményeként az egykori szemétlerakó valóban kizöldült, viszont humoristákról mintázott szobroknak, sportpályáknak és üzlethelyiségeknek nyomát sem látni.

Nem szeméthegy: szánkódomb

Látni viszont kutyákat és az ő „nyomaikat”, kiszáradt fákat, a parkot határoló, összefirkált betonfal mentén szemetet, de a vizuális látványnak nem tesz jót a park szomszédságában hosszú évek óta működő parkoló sem. Hatalmas kamionok, műanyag csövek, szemközt pedig egy munkagép hordja az építési törmeléket óriási kupacokba: „szánkódomb készül, háromféle lejtési szöggel” – tudom meg Fecske Károlytól, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt., vezérigazgatójától, aki bizakodva beszél a fejlesztés következő lépcsőfokáról, egy 17 millió forintba kerülő EU-normáknak megfelelő vizesblokk létesítéséről. „Óriási előrelépés lenne, ha egy zuhanyzó és 10 darab mellékhelyiség helyet kapna a parkban. Csak az a baj, hogy ebben a nagy magyar valóságban semmit sem lehet gördülékenyen elintézni"– világít rá a nehézségekre Fecske Károly, aki példaként éppen a szánkódomb építése közben felmerült kifogásokat és azok kivizsgálásának hosszadalmas procedúráját említi. „Környezetvédelmi Szakfelügyelő, számtalan szakhatóság és az Építési Hatóság heti rendszerességgel ellenőrzi az ott folyó munkálatokat. Ennek ellenére folyamatosan feljelentgetnek minket, és ezeket a bejelentéseket ki kell vizsgálni, a munkálatok meg leállnak. Ami anyag ide bejön, az előtte be van minősítve.”- mondta a vezérigazgató, aki hozzátette: „külső szemlélő úgy láthatja, szemetet hordanak, miközben ez feldolgozott inert hulladék”.

Folyt. köv. 

forrás: ingatlanmagazin.com

További képek a kietlen parkról:

Szólj hozzá!

Címkék: emlekpark

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr931481833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása