X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Sport: Domino BHSE

2009.12.07. 16:25 Kvazimir

A Budapesti Honvéd 1950-ben megalakult szakosztályának történetét nem éppen könnyû követni, hiszen a sportág egyik elismert központja elôbb - 1990-tôl - hosszú kényszerszünetet tartott, aztán 1998-ban egyesült a Bp Spartacus megszûnô szakosztályával és attól kezdve Honvéd-Spartacus néven folytatta pályafutását.












Kilenc évvel ezelôtt, amikor történetének legerôsebb támogatójára lelt a szakosztály, a férfi csapat kupagyôztes lett és az 1999/2000-es bajnoki szezonban a Westel 900 támogatásának elsô évében a magyar bajnokságban a 3. helyet szerezte meg. A 2000/2001-es bajnoki szezonban már Honvéd-Domino néven nyerte meg izgalmas csatában a bajnoki címet a BVSC Szônyi úti uszodájában.
Ez sem tartott sokáig, 2005-ben a Kôér utcaiak felvették a fôtámogató által javasolt nevet, s ettôl kezdve 2004-ig már Domino-BHSE volt a bajnokcsapat új elnevezése. Ezután már csak egy „keresztelôre" került sor, megszületett a Domino Honvéd név, amelyet a férfi és a nôi együttes is büszkén visel. Így aztán a statisztikák készítése sem egyszerû dolog, de ha mindenképpen kiindulópontot kell keresni, hát legyen az 1999-es esztendô, amikor a piacvezetô mobilszolgáltató támogatásával a Honvéd-Spartacus elnyerte a Magyar Kupát. Egy év elteltével a csapat a bajnokságban még csak bronzérmes volt, de a szakma már ekkor észrevette, hogy hamarosan új név kerülhet fel a magyar bajnoki trófeára. Persze nem csak a csapat neve, hanem a támogató és aztán a névadó fôszponzor neve is változott, majdnem annyiszor, ahányszor az egyre magasabbra jutó csapaté. Kezdetben a Westel 900, aztán a Westel, majd a T-Mobile biztosította a kimagasló sikerek hátterét, a legújabb - két évre szóló - fôtámogatói szerzôdést viszont már a Magyar Telekom Nyrt írta alá a Domino Honvéd pólósaival.




 

Íme az elmúlt 10 esztendô dobogós „leltára":

1999: Honvéd-Spartacus kupagyôzelem
2000: Honvéd-Spartacus bajnoki bronzérem
2001: Honvéd Domino ötvenegy évvel a szakosztály megalakulása után az elsô aranyérem az Országos Bajnokságon
2002: Domino-BHSE bajnoki gyôzelem
2003: Domino-BHSE bajnoki gyôzelem
2004: Domino-BHSE bajnoki gyôzelem
2005: Domino-BHSE bajnoki gyôzelem
2006: Domino Honvéd bajnoki gyôzelem
2007: Domino Honvéd bajnoki ezüstérem és nyolc évi szünet után ismét gyôzelem a Magyar Kupában
2008: Domino Honvéd bajnoki bronzérem
2009: Domino Honvéd bajnoki bronzérem

Kupa Krónika Ötvenöt éve telt el azóta, hogy a Domino Honvéd elôdje, a Budapesti Honvéd elôször nyerte el a Magyar Kupát, amelyet 1954-ben, 1958-ban és 1959-ben újabb kupasikerek követettek. A „szekér" itt sajnos megállt, és bizony kereken húsz évet kellett várni az újabb honvédes elsôségre. Ez aztán „rossz szokássá" vált, legalább is erre lehet következtetni abból, hogy a csapat - Honvéd-Spartacus néven - legközelebb 1999-ben ünnepelhetett értékes gyôzelmet a Magyar Kupában. Ezt követôen már csak egy újabb gyôzelem került a kupa krónikába: 2007-ben a debreceni uszodaavatón a Domino Honvéd a döntôben magabiztosan verte a Teva Vasas Plaketet. 2004: Magyar csúcs A magyar vízilabdázás történetében a 2004-es esztendô említhetô az egyik magas csúcsként. Ebben az évben lett - Sydney után - másodszor is olimpiai bajnok a magyar válogatott és ekkor született meg az elsô és eddig egyedüli Euroliga-gyôzelmünk. Jó megjegyezni a dátumot: 2004. május 29-én a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában köszöntötték Európa legjobbjaként a Domino-BHSE pólósait, azt a csapatot, amely akkor már hat olimpiai bajnokkal büszkélkedhetett.

Ezek után már csak hab volt a tortán a nemzetközi Szuper Kupa elnyerése, amikor hetedik „ötkarikás" aranyérmesként már Benedek Tibor is a csúcsra jutott gárdát erôsítette. (A nyolcadik olimpiai gyôztes, Székely Bulcsú késôbb igazolt a Kôér utcába.) A történeti hûség kedvéért: a Domino-BHSE elôször 2002-ben, másodszor pedig 2003-ban jutott el a Bajnokok Ligája döntôjéig, de az utolsó akadályt ekkor még nem tudta leküzdeni. Aztán következett az áttörés, a 2004-es gyôzelem, amikor a BL-t az Euroliga váltotta fel, és ezzel az új lebonyolítási forma. Az athéni duplázás után joggal bíztunk abban, hogy 2005-ben duplázik a Domino-BHSE is, ám ehhez a tudáson kívül még három dologra lett volna szükség. Elsôsorban arra, hogy a Final Fourt semleges pályán, és ne Olaszországban rendezzék meg. A második gátló tényezô az enyhén szólva is elfogult játékvezetés volt. A harmadik leküzdhetetlen akadály az elôbbi kettôbôl következett: rossz nyelvek szerint a nápolyi mérkôzést az olaszok elôre „lerendezték", kerül, amibe kerül alapon... Európa legjobbja A legrangosabb európai kupatornán, amelyet egykor Bajnokcsapatok Európa Kupájaként írtak ki, késôbb Bajnokok Ligájaként, 2004-tôl viszont már Euroligaként (amióta nemzetenként egynél több csapat is nevezhet) az elmúlt harminchat esztendô során összesen hat magyar gyôzelem született, s ezeken négy csapat osztozott. A duplázás az OSC-nek és a Vasasnak sikerült, egyszer-egyszer az Újpest és a Domino-BHSE iratkozott fel a gyôztesek névsorára.
 

Szólj hozzá!

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr861558903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása