X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya választ 1. rész

2010.01.02. 12:28 Kvazimir

Csakúgy mint az ország számára a blog életében is kiemelkedő év lesz az idei. Választásokat tart hazánk, így a kerület naplójában is több politikai cikk, elemzés kerül majd bejegyzésre. Célom, hogy a kerület lakói a lehető legtöbbet megtudjanak lehetséges képviselőik személyéről, programjáról. Elsőként az országgyűlési választásról olvashattok egy részletes elemzést. Ezzel kapcsolatban (is) várom a hozzászólásokat, (ellen)véleményeket, amelyeket szívesen megjelentetek külön bejegyzésekben is.

 

Talán nem sokan vannak tisztában azzal, hogy Kőbánya két képviselőt delegál a parlamentbe. A kerület nagyobbik része a 14. választókörzet (képen), itt két képviselő biztos indulónak tarthatja magát. Arató Gergely az oktatási  és kulturális tárca államtitkára az MSZP színeiben és Dr. György István korábbi kőbányai polgármester a FIDESZ részéről. Ők ketten már négy évvel ezelőtt is összecsaptak akkor az első fordulóba az szavazatok abszolút többségét megszerző Arató jutott a parlamentbe. Rajtuk kívül 2006-ban az MDF, SZDSZ és a Munkáspárt állított jelöltet. Együtt alig több mint 11%-ot szereztek a választókörzetben.

 

A 26. választókörzet Újhegy egésze, kis szelete az óhegyi városrésznek, ami kiegészül a XVIII. kerület hat másik városrészével. Három jelöltről biztosan tudni. Simon Gábor MSZP jelölt, aki az országos pártlistán a biztos befutó 8. helyet szerezte meg, Kucsák László pestszentlőrinci iskolaigazgató a FIDESZ részéről, Kerezsi László pedig a Munkáspárt színeiben indul tavasszal. Négy éve ebben a körzetben is a szocialisták győztek Simon személyében, akit a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkáraként ismerhetünk.  Elindult ezen a választáson az SZDSZ, MDF, Munkáspárt, MIÉP-Jobbik négyes is, nekik a szavazatok összesen 15%-át sikerült begyűjteni. 

Idén nagy meglepetés lenne ha az SZDSZ, Munkáspárt, MDF triónak sikerülne összeszedni az induláshoz elegendő kopogtató cédulákat. Érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti választási adatokat böngészve a 26. számú körzetben Munkáspárt jelöltje negyedannyi szavazatot kapott, mint az induláshoz szükséges kopogtatók száma.

Meg kell említeni az új politikai tömörüléseket is. Az önállóan induló JOBBIK 13,5%-os eredményt ért el Kőbányán az EP választásokon és a Lehet Más a Politika nevű szervezet 4%-os támogatása nagyobb az országosan elért eredményénél.

A tavaszi választás számos tekintetben különleges lehet. 1990 után minden bizonnyal most dől el a legtöbb egyéni mandátum már az első fordulóban. A FIDESZ országos fölénye ugyan meggyőző mégis számos elemzésben olvasgató, hogy a kőbányai választókörzetek  a "legnemfideszesebbek" közé tartoznak így nálunk lehet számítani a legnagyobb versenyre. Ezt jól szemlélteti, hogy 1994 óta mindig csak a szocialisták nyertek, és 2002-ben és 2006-ban is az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy kiemelt fontosságú kerületnek minősítik a pártok Kőbányát és erőforrásaikat ide összpontosítják. Ebben az esetben hamarosan ellepik a kerületet az óriásplakátok, szóróanyagok tele hangzatos választási ígéretekkel.

Kérem a blog olvasóit, amennyiben bármilyen kampányanyagot (szórólapot, újságot, meghívót, e-mailt) kaptok, azt juttassátok el az xkerblog@gmail.com címre és a lehető legrövidebb időn belűl megjelentetem.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

7 komment

Címkék: politika választás kőbánya x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr861639061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vordemon 2010.01.02. 15:01:27

Arató Gergely aki már azt gondolom eléggé lejáratta magát "Zcuschlag"ügy kapcsán,hiában csak tanúként lett meghallgatva,ennél azért lényegesen nagyobb volt a felelőssége az ügyben."Elvitték a balhét helyette" Arató Gergely akkor is államtitkári és országgyűlési képviselői befolyását használta fel arra,hogy nyomást gyakoroljon úgy a Budapesti ill.Országos Polgárőrszövetségre,hogy a hírhedt Sibrik Polgárőregyesület tagfelvételét ne akadályozzák.Ebben méltó partnere volt Danielisz Béla is,mint a Fővárosi Közgyűlés tagja is .Nem volt kérdés sajnos,hogy meddig áll ellen a valóban jószándékú polgárőrszövetség,mivel ha FENTRŐL kilátásba helyezik ( vagy inkább megfenyegetik ?)a fővárosi támogatás megvonásával,ami valljuk be a működésük alapja.
Arató Gergyelynek annyi van már a számláján,hogy ideje lenne méltósággal
visszavonulni a politikai közszerepléstől.

vordemon 2010.01.02. 19:26:49

Még az előző hozzászólásomat annyival egészíteném ki,hogy Danielisz Béla a fent említett funkcióján túlmenően a Fővárosi Önkormányzat Rendvédelmi Bizottságának az elnöke is.
Értsd: Ő dönt pl: a kerületi rendőrkapitányságok ill. kerületi polgárőregyesületek a főváros által nyújtott anyagi támogatásról.
Miután tudottan egyértelmű érdekszövetséget vállalt Arató Gergellyel,elég kiszámíthatóvá vált a jővőbeli helyzet.

Manóvezér 2010.01.03. 13:41:48

@vordemon: Csak reménykedni tudok abban,hogy a Tisztelt Választópolgárok figyelembe veszik, értékelik amit a bejegyzésben említett baloldali képviselő urak (lelkiismeretesen,hivatástudattal,cseppnyi önzés nélkül természetesen)tettek, illetve tenniük kellett volna a választók és az ország érdekében.Remélhetőleg a nép szeme kinyílt a sorozatos lebukások, botrányok után, és semmiképpen nem támogatja majd az urakat a további politkai karriernek nevezett ámokfutásban.Lehet, hogy így a kerületünket illettö"legnemfideszesebb"jelzőt levethetjük?

Gyurgyó 2010.01.04. 09:34:52

Úgy látom,itt tényleg csak politikai csatározás folyik!Mindig csak arról szól a dolog,hogy mit csináltak a szocik.Dehogy a fidesz mit csinál,arról soha!Biztos vagyok,benne,ha hatalomra kerülnek,róluk is elő kerül egy-két szép történet!

vordemon 2010.01.04. 12:43:42

@Gyurgyó: Ezek sajnos bizonyítható tények és a nyilvánosságra hozatalukban biztosíthatom Kedves Gyugyó - részemről nem volt politikai inditék.Nem vagyok politikailag elkötelezett (hála az istennek )és nem is leszek.Meg van az okom rá,hogy miért, elhiheti.

Manóvezér 2010.01.04. 15:00:26

@Gyurgyó: Valóban csak a baloldali urak múltjáról értekeztem. Sajnos ezek tények. Természetesen, amennyiben az említett képviselő urak a jövőben kézzelfoghatóan bizonyítják rátermettségüket,előreviszik a kerület és az ország ügyét, akkor levett kalappal meghajlok előttük.Ami a jobboldalt illeti ők sem szentek,de ilyen mélyre sohasem taszították a kerültet, országot.

Gyurgyó 2010.01.04. 16:48:59

@Manóvezér:Tiszteletem!Kérem higgye el nekem,én sem értek egyet a mai politikával!De,mint tudjuk egyik párt sem,tud csinálni semmit a másik tudta nélkül és bele egyezése nélkül!Gondolom akkor azt is tudja,hogy mível a szadesz át cuccolt a fideszhez,így ők lettek többségben!Tehát ebből az derül ki,hogy ebben a ciklusban a fidesz lett többségben, a döntéseket ők hozzák!Csak sajnos ezt az egyszerű ember nem tudja,így a fidesz mindent rá ver a szocikra!Ez,egy nagyon jó politikai húzás volt tőlük!Gratula nekik!
süti beállítások módosítása