X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Sörgyári panama: Kőbányai homályos III.

2010.03.13. 12:47 Kvazimir

Kőbánya szívébe ékelődik a Dreher Sörgyár régi telephelye, az un. S1 terület. A kerület vezetése mintegy 1,5 milliárd forintot remél a terület értékesítésétől. Az önkormányzat egyik vezetője a döntés után odaszögezte magát egy ezen belül elhelyezkedő garázs 10 évre szóló bérleti szerződésével.

Az S1 (Sörgyár 1) területén védett ipari műemlékek állnak, így a volt malátaszárító vörös téglás épülete. Külön érdekessége az a - mintegy 180 ezer négyzetméternyi – pincerendszer ami lehetővé tette a sör hűtve tárolását és hozzájárult a Dreher sör hírnevéhez. Kőbánya az itt kitermelt építőanyag után kapta a nevét. Korábban a szőlőhegyi részeken termelt bort tárolták az egész városrész alatt elterülő – több helyütt még feltáratlan – balesetveszélyes járatokban. Ezt az adottságot használta ki Dreher Antal, aki a szokástól eltérően nem a főzéshez szükséges víznyerő helyek közelébe telepítette sörgyárát. A 15-16 hektáros területből 8 hektár illeti az önkormányzatot. Az egyedülálló kőbe vált folyosók megnehezítik a terület hasznosítását, az ipari épületek – mindannyiunk szerencséjére – nem bonthatók el. A folyamatos pusztulásnak véget vetendő a bécsi Gasometer hasznosításához hasonló ötlettel állt elő az S1 Projekt néven egy építészirodákból és a Kőbányai Vagyonkezelő Rt.-ből álló beruházó csoport. A barnamezős rehabilitációs mintaprojekthez a Gasometer felújításáról ismert Günther Bischofot kérték fel koordinátornak. A tervezet – lakóépületek mellett – színházat, szállodát, sportlétesítményeket, barlangfürdőt, kiállítóhelyeket és rendezvénycsarnokot álmodott a területre. Tiszteletben tartva a XIX. századi épületeket, sőt építészeti értéküket kihasználva.

Két héttel az S1 terület eladásáról is döntő 2006-os költségvetés elfogadása után a NOMA Kft. 10 évre kibérelt egy részt az S1 területén. A cég ügyvezetője Novák Gyuláné, tulajdonosai Novák Gyula és felesége, valamint Kis István, akiről úgy tudni Novákék nevelt fia. Utóbbi értesülést a képviselő-testületi ülésen, ahol ez – szocialista forrásokra hivatkozva – elhangzott Novák nem cáfolta. Igaz, másutt azt nyilatkozta, hogy összeférhetetlenség azért nem áll fent, mert a szerződést Kis István kötötte.

Az ügy pikantériája, hogy az a Kaszab Csaba nevezte védhetetlennek a szerződés meghosszabbítását, aki régebben Novák segítségével került az önkormányzathoz, és akit együtt említenek Novákkal a kőbányai tagtoborzási botrányban. Kaszab Csabát vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében bűnösnek mondta ki a Fővárosi Bíróság szeptember 20-án: első fokon két év börtönbüntetésre ítélte és négy évre eltiltotta a közügyektől. Összeférhetetlenségnek tűnik Novák Gyula felügyelő bizottsági tagsága a bérbeadó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.-ben. Ezen túl Ingatlanfejlesztésért és Rekultivációért felelős tanácsnok és a Tulajdonosi Bizottság elnöke. A KV Rt. nem köthetne 6 hónapnál hosszabb bérleti szerződéseket, és a törvények értelmében nem köthet a bizottsága tagjával, vagy annak cégével sem.
 

Novák Gyula
Budapesten születtem 1951-ben. Vállalkozóként dolgozom, autó-motor szerelői szakképzettséggel rendelkezem. Tizenegy éve vagyok önkormányzati képviselő Kőbányán, jelenleg az Ingatlanfejlesztésért és Rekultivációért felelős Tanácsnokként és a Tulajdonosi Bizottság elnökeként dolgozom. Az MSZP X. kerületi elnökségének 1998 óta vagyok tagja.
Két gyermek apja vagyok; feleségem vegyésztechnikus. 2004. december 17-én az MSZP Budapesti küldöttgyűlése elnökségi tagnak választott.
önkormányzati képviselő (Budapest 10. kerület)
elnökségi tag (MSZP Budapesti Területi Szövetsége)
önkormányzati képviselő (Budapest 10. kerület)

Forrás: www.mszp.hu

„A 2006-os költségvetést február végén fogadtuk el, márciusban Novák Gyula erre a területre kötött egy 10 évre szóló bérleti szerződést a Vagyonkezelővel, aminek az önkormányzat a terület kezelését fél éves felmondási idővel hasznosításra átadta. Nyilvánvaló, hogy a Vagyonkezelő ilyen időtartamra ilyen szerződést nem köthet, hiszen fél éven belül bármikor vissza kell adnia az önkormányzatnak, ha az kéri. Novák Gyula, az MSZP erős embere volt, és ingatlanfejlesztési tanácsnok. Azért kellett volna dolgoznia, hogy az ingatlan eladásokból a bevétel a költségvetésbe befolyjon. E helyett gyakorlatilag megakadályozza az értékesíthetőségét. A terület közepén, megkerülhetetlen helyen kivett egy részt, ahonnan tíz évig gyakorlatilag nem lehet kitenni. Kaszab Csaba is megerősítette, hogy a területet ki akarták szabályozni, és Novák Gyula abban volt érdekelt, hogy ezt a területet olcsón megvásárolja az önkormányzattól. Arra spekulálva, hogy amikor a befektető majd nem akar autószerelő műhelyt a terület közepére, ahová 2-3000 lakás és egy kulturális központ felépítésben gondolkodik, akkor tőle ezt a területet sokszoros áron majd kivásárolják. Ezt végig is tudták volna venni, csak közbejöttek az önkormányzati választások, amit a szocialisták elbuktak. Máig úgy tűnik, hogy Novák Gyula cége a NOMA Kft. oda tíz évre be van betonozva.” - mondta kérdésünkre Révész Máriusz a kerület Fideszes önkormányzati képviselője.

Novák és Kaszab az 1994-es, győztes parlamenti választások után tűnt fel a X. kerületi MSZP környékén, mindketten 1996-ban léptek be a pártba. Az 1998-as helyhatósági választások után szereztek bizottsági elnöki pozíciókat. Vass Barnabás robbantotta ki három évvel ezelőtt azt a tagtoborzási botrányt, amiben Kaszab és Novák került gyanúba. Hiller Istvánnak írt levelében így fogalmaz: „Jelen voltam Kaszab Csaba irodájában, ahol a belépési nyilatkozatok átmásolása és meghamisítása történt több napon át. Hamis nyilatkozatok alapján történt Kaszab Csaba érdekkörébe tartozó alapszervezetek küldöttlétszámának megállapítása és a tisztségviselők megválasztása.” Vass Barnabás korábban maga is gyanúba keveredett. Információink szerint a volt Gergely-bánya rekultivációja körüli ügyekben is vizsgálódott az ügyészség. A Kőbánya-Gergely Utca Ingatlanfejlesztő Kft. volt vezetőjét a Hiller levél megírása után menesztették – munkatársaival együtt – az önkormányzat tulajdonolta cég éléről. A korábban kötött határozott idejű munkaszerződésük alapján a teljes időszakra terjedő jövedelemre igényt tarthattak, összesen 130 millió forint értékben. Vass része a követelésből 40 millió 594 ezer forintra rúgott.

Az ügyben felállított vizsgálóbizottság elnöke dr. Szkalka Tamás úgy nyilatkozott: „A bizottság még nem fejezte be a működését, jelenleg még az adatgyűjtés fázisában vagyunk. November közepén lesz egy bizottsági ülésünk még, utána talán okosabbak leszünk. Tényeket tudunk. Novák Gyula, aki egyik tulajdonosa a NOMA Kft.-nek, ebben az időben önkormányzati képviselő és a Tulajdonosi Bizottság elnöke volt egy személyben. Mindenféleképpen tudomása kellett hogy legyen arról, hogy a bérbe vett ingatlan az S1 Projekt területén fekszik. Eddig ezeket a tényeket állapítottuk meg.” A kérdésre, ki lehet e bújni gyanúsan kedvezőtlen szerződés alól az összeférhetetlenségre, vagy a fél éves határidejű haszonbérleti szerződésre hivatkozva, így felel: „Mint jogász látok esélyt arra, hogy valamilyen módon semmissé tegyük ezt a szerződést, de nagy valószínűség szerint ezt egy perben lehet majd kikényszeríteni, ami azért hosszadalmas.”

Természetesen Novák Gyulát is szerettük volna megszólaltatni. Többször kerestük az MSZP honlapján közölt telefonszámon, a X. kerületi szocialisták telefonszámain és az önkormányzatnál is, de leadási határidőig nem tudtuk elérni. Ahol felvették a telefont, azt az információt adták, hogy régen látták és nem tudják mikor érdemes újból keresni. Amennyiben szeretné a leírtakat módosítani, cáfolni, vagy új információkkal árnyalni, annak természetesen helyt adunk.


Szólj hozzá!

Címkék: korrupció kaszabcsaba novákgyula kőbányahomályos

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr871558435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.