X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Képviselőjelölti ígéretdömping

2010.03.03. 18:32 Kvazimir

Az ujhegy.hu felhívásának köszönhetően, a kerületben élő választópolgárok feltehették  kérdéseiket a szavazatokért versengő kerületi (14. választókörzet), országgyűlési képviselőjelölteknek. 13 fontos és lényeges kérdésre válaszoltak a kopogtató cédulákat már összegyűjtő jelöltek, azaz Kucsák László (FIDESZ), Makai Tibor (JOBBIK), Simon Gábor (MSZP).




A jelentős terjedelmre való tekintettel a válaszokat három részletben teszem fel az oldalra. Elsőként a munkahelyteremtéssel és a közbiztonsággal kapcsolatos képviselői  célokat olvashatjátok.

1., Hogyan támogatná  új munkahelyek létesítését és a helyi kisvállalkozásokat?

Kucsák László: Az új munkahelyek teremtéséhez legelőször a munka becsületét kell visszaállítani. Ma azt látjuk, hogy a csalás és bűnözés a legfelsőbb körökben is elfogadott – hovatovább kívánatos – magatartásformává  vált. A szaktudásnak, a hozzáértésnek, a munkának és az ez által megteremtett értéknek kell mércévé válnia. Mindez kevés a sikerhez, hiszen jelenleg a munkavállalót és munkaadót sújtó terhek elviselhetetlenül magasak. A munkát megsarcoló gondolkozásmód helyett, az adók csökkentésével megfelelő környezetet teremtünk a gazdaság fellendüléséhez és ezáltal az új munkahelyek megteremtéséhez.

A Fidesz célja, hogy a kis- és középvállalkozásokat tegye a gazdaság húzóerejévé. Egy kisvállalkozás adóterhei elviselhetetlenül magasak, ellenben az adminisztrációra fordított idő pont az értékteremtés elől veszi el a levegőt. Éppen ezért a Fidesz csökkenteni kívánja az adóterheket és jelentősen egyszerűsíteni az adózást. Gazdaságunk csak akkor állhat talpra, ha a foglalkoztatottságot növeljük – ez mindennapi életünkre is kihat – éppen ezért az a célunk, hogy – éppen a kis- és középvállalkozások terheinek enyhítésével – 10 év alatt 1 millió új munkahelyet teremtsünk.


Makai Tibor: Mindenekelőtt a hazai ipar, kereskedelem és mezőgazdaság támogatására, védelmére van szükség, ami következőket vonja maga után.

A feldolgozóipar visszaszerzése, hazai nyersanyagokkal való ellátása. Akár "protekcionista" állami megrendelésekkel. A hazai termékek előnybe részesítése minden magyar ember részéről. A munkabért sújtó terhek csökkentése, a multinacionális vállalatok rendes adóztatása. (7-9000 milliárd forintot szivattyúznak ki hazánkból évente). Állami közmunkák beindítása, helyi szövetkezések szervezésének segítése. Mindehhez szükség van egy hazai Magyar bankra, sőt bankrendszerre. A sikerhez nem elég egyszerűen csak a vállalkozásokat, a termelést segíteni. Szükséges a fizetőképes kereslet megléte is. A hazai vásárlóerő növeléséhez a jövedelemelosztás átrendeződése, a keresetek közötti meglévő óriási különbségek közelítésével kell intézkedni. Természetesen a kisebbek javára. A családi adózás bevezetése elengedhetetlen. A külső kereslet növeléséhez minőségre és új piacok felkutatására, meghódítására kell erőfeszítéseket tenni. A keleti országok piacai számunkra még kiaknázatlanok.

Simon Gábor: Az első kérdésre a mostanáig elért és megvalósított eredményekkel és a Kormány programjával válaszolnék, amely bevezette az Út a munkához programot, amely létrehozta a Start, Start plusz és Start extra kártyákat, amelyek hatására nagyobb mértékben foglalkoztathatnak a munkaadók pl. pályakezdőket, kismamákat és 50 év felettieket.

Napjainkban, kiemelten fontos, hogy lehessen a közfoglalkoztatás keretei között is munkahelyeket teremteni. Az „Út a munkához” program jól oldja meg azt a feladatot, hogy a korábban kizárólag szociális juttatásokból élőket sikerüljön a munkavállalók közé visszavezetni. A programban foglalkoztatottak létszáma mára megközelítette a 100 ezer főt. Ez a magas szám és a tapasztalatok egyértelműen mutatja, hogy sikeres programról van szó, ezért 2010-ben a program folytatását, sőt kiterjesztését hagyta jóvá a kormány. Idén a programra összesen 117,5 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre. Tapasztalataink szerint az önkormányzatok is megtalálták az Út a munkához programban a számukra legkedvezőbb lehetőségeket.

Munkaügyi államtitkárként és a kerület országgyűlési képviselőjeként folyamatosan azon dolgozom, hogy elsődlegesen a kerületben élők munkaerő-piaci problémáira megtaláljam a kedvező megoldásokat. Ezért kezdeményezésemre éppen ebben a hónapban életre kelt a Foglalkoztatási Kerekasztalt, ami abból indul ki, hogy minden térségnek megvan a fejlődési lehetősége, amit a helyi aktivitás erősítésével kell mozgásba hozni. A kerekasztal többek között az önkormányzat, a munkaügyi szervezet, valamint civil szervezetek és helyi vállalkozók együttműködésén alapul. Hiszem, hogy a kerekasztal kulcsszerepet játszik a kerület helyi intézményeinek összefogása és aktivizálása terén, mert így még hatékonyabbá válhat a munkahelyteremtés és ezáltal a helyi gazdaság fellendítése is. Következő, márciusi ülésünkre a kerület vállalkozóit is várjuk, ahol például segítünk nekik eligazodni a legfrissebb pályázati lehetőségek között.

És hogy még mivel támogatnám a kerületi vállalkozókat?  Minden olyan lehetőség felkutatásával, helybe hozásával amely például, a kisvállalkozóknak biztosít támogatói hiteleket, a Start kártya család adta lehetőségekkel és minden olyan eszközzel, amely az Új Magyarország Fejlesztési programban szerepel. Azt azonban meg kell jegyezzem, hogy a kisvállalkozóknak nyújtott támogatások adminisztrációját, a hitelfelvétel bonyolultságát csökkenteném.
Nem biztos, hogy egy elmaradt 2-3 forintos adóbefizetés, vagy néhány napos késedelmes törlesztőrészlet befizetés már mindenképpen kizárást kell, hogy eredményezzen a pályázati rendszerekből. Ma még ez a helyzet, aki nem fizet pontosan, az kizárásra kerül! Az esetek többségében ez helyes is, de az indokok megismerésével könnyíteni kellene azok számára, akik önhibájukon kívül maradtak el a fizetésekben, kötelezettségek teljesítésében.

 

2., Mit tenne a 10. kerületi önkormányzatnál történő panamák felszámolásáért?

 

Kucsák László: A korrupció, a mutyizás elképesztő  mértékben telepedett rá életünkre, nem kivétel ez alól közvetlen környezetünk sem. Eleink már régen tudták, hogy „fejétől bűzlik a hal”- az előttünk álló változások tisztább közéletet és felelős viselkedést ígérnek. Hiszem, hogy egy átlátható közigazgatás, stabil gazdaság hozzásegít minket a panamák okának megszüntetéséhez, míg a felelősök elszámoltatása visszatartó erővel bír majd.

Makai Tibor: az állami vagyongazdálkodási, számviteli, közbeszerzési törvények, szabályok megváltoztatása. Az országnak nyilvánvalóan káros privatizációk felülvizsgálata.

Közhatalmat gyakorlók és köztisztviselők visszaéléseit kétszer olyan súlyosan büntetni, mint más elkövetőket.

Simon Gábor: Azt tenném, amit a jó erkölcs és képviselői esküm is diktál. Ha a panamákról tudomást szereznék, tenném a dolgom és a jog által megteremtett lehetőségekkel élnék.

 

11., Mit kíván tenni a közbiztonságért, hogyan támogatná a polgárőr csoportokat?


Kucsák László: A Fidesz azoknak az oldalán áll, akik a bűnelkövetés helyett a becsületes munkát választják. Minden esetben érvényt fogunk szerezni a törvénynek, a jogérvényesítés nem lehet tekintettel sem a vagyoni helyzetre, sem a politikai kapcsolatokra. A bűnösöknek a börtönben a helyük.

A Fidesz visszaadja a polgárok biztonságát és a rendőrség becsületét. A magyar rendőrséget ismét a polgárok által megbecsült, a polgárok életét, értékeit, emberi jogait megvédeni mindenkor kész és képes szervezetté tesszük.

Újhegy közbiztonságának javítása nem tűr halasztást. Megválasztásom esetén garantálom, hogy már a nyáron tréfigyelő kamerák vigyázzák az itt lakók álmát.

A polgárőr csoportok feladata elsősorban a megelőzés, munkájuk során a lehető leghatékonyabban és szorosan együtt kell működniük a rendőrséggel.
 

Makai Tibor: Égető kérdés! A sok szegénység mellé már más sem hiányzott, mint a rettegés kevéske javainkért, személyes biztonságunkért. A bűnözés sajnos eszkalálódott, amit felületi kíméletes módon már nem lehet kezelni. Hosszan lehetne írni a tennivalókról de engedjék meg most mégis, hogy mindössze a JOBBIK idevonatkozó tömörített programját ismertessem.

- A törvények mindenkivel való, kivétel nélküli betartása.

- A politikusbűnözés felszámolása

- Erős, határozott, politikai befolyásolástól mentes, a polgárok bizalmát és támogatását élvező rendőrség létrehozása.

- A statisztikai szemlélet helyett érdemi cselekvések megvalósítása a rendvédelemben.

- Csendőrség felállítása (vidéki viszonylatban).

- A korrupcióval szembeni határozott és kemény fellépés.

- Önfenntartó börtönök létrehozása.

- A zéró tolerancia érvényesítése a jogalkotásban és jogalkalmazásban.

Simon Gábor: A közbiztonság kiemelt kérdés Újhegyen, ezt mindannyian jól tudjuk. A most tapasztalható problémákat, a bűncselekmények számának csökkenését segíthetik a tavasszal kihelyezett térfigyelő-kamerák és a 11 tagú településőr csapat is. Jó példa lehet erre a szomszédos XVIII. kerület, ahol statisztikai adatok igazolják, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma az előző évekhez képest. Biztos vagyok benne, hogy ez az ott kihelyezett térfigyelő berendezéseknek és a városőrség felállításának is köszönhető. Bízom benne, hogy itt is hasonló eredményeket figyelhetünk majd meg remélem minél előbb. A polgárőrség szerepe is lényeges a közbiztonság megerősítésében, szükség van azokra az elkötelezett emberekre, akik a közösség érdekében pluszfeladatot vállalnak ezen a területen. Jómagam is tagja vagyok polgárőr csoportnak, mivel valóban hiszek abban, hogy súlya van az ilyen jellegű civil kezdeményezéseknek. Ezen túlmenően pedig egymás értékeinek megőrzéséért egy kis odafigyeléssel mi is sokat tudunk tenni. Azzal, ha figyelünk szomszédainkra, összetartunk, ha valamilyen gyanús mozgást észlelünk nem fordítunk hátat az eseményeknek, hanem hívjuk a rendőröket sok-sok bűncselekményt megelőzhetünk.

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szólj hozzá!

Címkék: választás kőbánya x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr991806410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása