X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Fellépés a közös képviselővel szemben

2010.02.11. 18:08 Kvazimir

Az elmúlt hónapban feltettem az oldalra egy bejegyzést, melyben egy kerületi társasház képviselő sikkasztási ügyét olvashattátok. A cikkre érkezett kommentekben sokan jeleztek hasonló eseteket  de nem ismertétek a megoldást.

Egy nemrég életbe lépett társasházi törvény következtében viszont már könnyebb lesz fellépni a közös költséget nem fizető lakókkal és a nem megfelelő módon tevékenykedő közös képviselőkkel szemben.

Remélem segíthetek minden olyan lakónak, aki tehetetlennek érezte magát házuk társasház kezelőjével szemben. A teljes törvény ITT elérhető.

A társasházakban lakók számára szinte napi tapasztalat, hogy nem könnyű érdemben intézkedni a közös képviselővel szemben - sokan nem mennek el a közgyűlésekre, sokan automatikusan meghatalmazzák a közös képviselőt, így a szabálytalanságot észlelő lakosnak gyakran alig van lehetősége a fellépésre, illetve olyan bonyolult mechanizmus áll csak a rendelkezésére, aminek láttán sokaknak elmegy a kedvük a cselekvéstől.

Mostantól azokban az esetekben, amikor a törvényes műkődéssel kapcsolatban aggályai vannak a lakóknak (például nem hívják össze a közgyűlést, nincs hatályos szervezeti és működési szabályzat, nem számolnak el megfelelően a ház pénzével), lehetőség lesz az ügyészséghez fordulni. Ez jelentős változás, mert eddig csak a lakóközösség egészének, vagyis a közgyűlésnek voltak igazi eszközei, azok közül is leginkább csak egy: a közös képviselő leváltása. Mostantól azonban akár egy lakó is felléphet, ha visszásságokat tapasztal, az ügyésznek pedig mindent meg kell tennie a törvényes működés helyreállítására - azaz felszólíthatja a közös képviselőt a törvényes állapot helyreállítására, összehivathajta a közgyűlést, bírósághoz fordulhat, illetve ha mindez hatástalan, akár felügyeleti biztost is kinevezhet.

 

Nehezebb lesz elhagyni a távhőt

Ugyancsak fontos változás, hogy a "rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások" vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges, szemben az eddigi 4/5-ös aránnyal. Ennek több következménye is lehet: szinte lehetetlenné válik például a fűtési rendszer lecserélése, a távhőről való leválás, az egyhangú döntés ugyanis nagyon ritka az ilyen esetekben.

Az egyhangú döntések kitétetelnek pozitív hatásai is lehetnek. Ingatlanjogászok szerint az utóbbi években több olyan megkeresésük is volt, amelyekben vagyonosabb ügyfelek egy értékes helyen levő, de nem túl jó állapotú társasházban több lakást is megvettek, majd pedig a közgyűlésen - kihasználva jelentős szavazati jogukat - komoly (több millió forintos) extrabefizetést rendeltek el. A szegényebb lakosok ezt az összeget nem tudták kifizetni, így idővel kénytelenek voltak eladni a lakásukat - jó eséllyel a már nagytulajdonos vállalkozónak, aki így az egész házhoz hozzájuthatott.

Szintén új szabály, hogy a lakó "műszaki ok vagy rendkívüli esemény" esetén köteles beengedni a lakásba a közös képviselőt vagy annak meghatalmazottját.

A Sólyom László által visszaküldött tervezethez képest amúgy egyetlen komolyabb módosításra került sor. A kihirdetett jogszabály szerint a nagyobb házak esetében nem kell könyvvizsgálót alkalmazni, elég lesz egy mérlegképes könyvelő is. Ez nem azt jelenti, hogy mérlegképes könyvelővel kell könyveltetni a ház pénzügyeit, hanem azt, hogy a lakókból alakult számvizsgáló bizottság működését segíti majd a szakember - akit 50 albetét vagy 10 milliós forint forgalom felett kötelező lesz alkalmazni.

forrás: origo.hu, parlament.hu

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr331750028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.02.11. 19:12:01

A társasház olyan tulajdonközösség, amiben mindenkinek többmilliónyi "részvénye" van. Ha a tulajdonosoknak nem a társasházban lenne ilyen sok pénzük, hanem mondjuk a MOL-ban, biztosan rendszeresen figyelnék az árfolyamát, egyéb eseményeket, kétes mahinációk hírére biztosan felkapnák a fejüket és "aggódnának". Ehhez képest a társasházi "részvényeiket" le sem sza@rják, tőlük akár még a ház is működőképtelen lehetne (pl. közgyűlések határozatképtelensége stb.)

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.02.11. 19:12:58

jó kis összefoglaló, köszi!
nálunk pont év elején lett leváltva a kk, és választva új, mert viccesen állt a dolgokhoz
akire nagy tisztelettel tekintek, az a Bródy 17, ahol a kétudvaros háznak saját blogja van, ott (is) beszámol a - szintén ott lakó - közös képviselő.

érdemes beleolvasni, remek keresztmetszetet ad a mai társadalmi viszonyokról

brody17.blog.hu/

Sem Mihály 2010.02.11. 19:18:25

ok, és mi van a tipikus négylakásos társasházakkal, ahol nincs kvázi közös képviselő, viszont általában mindenki mást akar, de főleg a mellette lévő baszogatásából áll ki?!...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.11. 19:26:40

"Egy nemrég életbe lépett társasházi törvény következtében viszont már könnyebb lesz fellépni a közös költséget nem fizető lakókkal és a nem megfelelő módon tevékenykedő közös képviselőkkel szemben."

Na igen, ez általános probléma, meg esetleg az olyan dolgkat is könnyebb lenne kezelni, amikor a közös képviselő 2 ajtó lefestéséért 200 ezret ad a haverjának, aki a házban lakik...

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.02.11. 19:26:51

@Sem Mihály: körmérközéses orosz rulettet tudom ajánlani, és ahogy a hegylakó mondogatta: csak egy maradhat!
:)

Sem Mihály 2010.02.11. 19:36:58

általában pont ez van, de legalább jól jellemzi a társadalmi állapotokat :)

emzperx 2010.02.11. 19:47:00

Jól látható amint a kormány minden követ megmozgat a távhőből milliárdokat kaszáló Kapolyi-féle erőműtulajdonos maffia érdekében. Ez a törvény is elsősorban erről szól.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.11. 21:01:21

Milyen meglepő, hogy bonyolult elintézni bármit is.

Pincehelyi 2010.02.11. 21:55:17

Kvazimir: Amit belinkeltél, az nem törvény, hanem törvényjavaslat! A kihirdetett törvény (amelyre hivatkozni lehet) itt van: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300133.TV, vagy www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300133.TV#xcel

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.02.11. 22:04:49

@emzperx: Így igaz.Esélyt sem adnak arra a társasházaknak,hogy bármi más fűtési módot kialakíthassanak mint a távhőt,ami a legdrágább mindközt.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.02.11. 22:21:51

@ColT: Ezt eddig is el lehetett volna intézni. Marha egyszerű: SZMSZ-ben le kell írni, hány Ft-ig dönthet egyedül a kk., efölött szavazás. Kész. Nálunk beszerzésre 20 000, javításra 50 000, kivéve természetesen a közvetlen veszély sürgős elhárítását.

pg2 2010.02.11. 23:59:12

@bm613: Ez tök jó, csak a problémák ott kezdődnek, hogy az alapító okiratot (aka SZMSZ) a legtöbb helyen úgy szerkesztették meg annak idején, úgy 15-20 éve (nem lévén kellően sok rossz példa), hogy annak megváltoztatásához konszenzus kell. Az akkor rögzített gazdálkodási szabályok többszörösen elévültek, pl. nálunk a 100e fölötti kiadásokhoz, tetőtér, pince hasznosításához is konszenzus kéne. Namármost, a határozatképesség sem mindig jön össze...

pakesz (törölt) 2010.02.12. 00:02:35

azert azt a tobb millios extra befizetest konnyen el tudom ugy is kepzelni hogy elhetove varazsoltak a hazat
ja hogy a regen ottlakonak megfelelo volt az 5 szint lift nelkul es megfelelo volt a balkani vszony?
hat erre azt tudom mondani hogy elvegre meg annal is regebben a budik ott voltak a folyoso vegen hat allitsak helyre azt az allapotot, es akkor biztos jo occon ki lehet jonni :)))

mellesleg valaszolni nem fogok mert faj a szemem 2 perc olvasas utan, nem ertem, ezt egyesek miert nem kepesek felfogni agyilag...
marmint nem azt hogy nekem faj a szemem, hanem hogy ez a sotet hatteret csak sotete emberek valasztjak

pg2 2010.02.12. 00:13:00

...és ilyenkor jönnek az egyébként érthető trükkök. Nem szavaznak meg semmit? A kk kétszer-háromszor kihívja a gyorsszolgálatot, mondjuk tetőbeázáshoz (elmozdult cserép), á 80e. A következő határozatképtelen lakógyűlés fölháborodik az arcátlanságon, aztán a fél órával későbbi, megismételt, és létszámra tekintet nélkül már határozatképes, még mindig felháborodott lakógyűlés, élén azzal a lakóval, aki átnézi a könyvelést, csont nélkül megszavazza, hogy le van szarva az szmsz, a kk valamelyik lakóval egyeztessen minden kiadás előtt, aztán majd elkönyveljük valahogy, a többieket meg láthatóan úygsem érdekli semmi. Vagy. Lelép a háztakarító, mert kevesli a pénzt (?), második hete a lépcsőházi kukában rohadó szemét után bármit megszavaznak. Stb.

pg2 2010.02.12. 00:18:11

@pakesz: Ja. Egyébként ez is olyan, mint az ország, kicsiben. A kk meg akar szavaztatni valamit? Na, hol a stikli? Az úgyis csak azért van, hogy lenyúlja a pézet. Ha meg leszavazzák, akkor jön a vaker, hogy milyen egy lepukkant ház ez, mer az a beste szarik bele...

pg2 2010.02.12. 00:25:00

@emzperx: @IárifIári: Hú, baszki, tök fárasztó lehet mindenbe belemagyarázni a hülyeséget. Nem semmi meló, komolyan. Más regényt ír ennyi fantáziával.
Mit csináltatok volna, ha véletlenül nem a távhő, hanem mondjuk a kéménybélelés a példa a cikkben? Az is többmilliós plusz (kéményenként 170-500e). Ráadásul helyi fűtéshez. Egy kéménybe csak egy lakásból lehet bekötni...

wagabound 2010.02.12. 05:24:47

pg2: " aztán a fél órával későbbi, megismételt, és létszámra tekintet nélkül már határozatképes,"

Na, például ez az, amit a jövőben egyetlen lakó is megóvhat, és nyerni is fog. Az igy megismételt közgyűlés ugyanis törvényellenes, tehát a határozatai érvénytelenek. A két közgyűlés között legalább 48 órának el kell telnie.

Húsz éve élek egy 186 (!) lakásos társasházban, a Józsefvárosban (!!). Tapasztalatból tudom, hogy egy tökös számvizsgáló bizottság és egy belevaló gondnok - aki lehetőleg egy lakó legyen - remekül kézben tudja tartani az ügyeket és a közös képviselőt. Fordított esetben - trehány számvizsgáló bizottság, "laza" közös képviselő - viszont pillanatok alatt csődbe viheti a házat. A lényeg: nem a törvényekre kell hagyatkozni, hanem saját kézbe kell venni a ház vezetését!

igazi hős 2010.02.12. 07:24:34

@emzperx: Mi köze Kapolyinak a távhőhöz? Tudom, hogy a jobboldalon kötelező őt fikázni, de jobb lenne, ha a németek vagy a franciák építenének erőművet? Esetleg az oroszok, hiszen alig van befolyásuk a magyar energiapiacra...

Nzoltan 2010.02.12. 07:52:25

Pesten jellemzően az a hozzáállás, hogy a lakók csak a lakással foglalkoznak. Mikor meg lezuhan a cserép valakinek a fejére, akkor meg nem tehetnek róla. A hanyagságból és nem megfelelő állagmegóvásból eredendő nagyobb problémák esetén meg az önkormányzat felelősségét firtatják.

A nygyobb összegű befizetésről: nekem valaki nehogymá azt mondja, hogy 10 év alatt nem lehet kicserélni önerőből a nyílászárókat, nem lehet a gépészetet kicserélni. Aki meg nem tud egy házfelújítás rá eső részét kifizetni az meg menjen panelba. Ott nem kell vakolni, újracserepezni, új kéményt húzni.
Legnagyobb probléma az, hogy a legtöbb nagy házat bagóért olyanok kapták meg, akik arra nem érdemesek. Most meg dőlnek össze. Sokan azt hiszik egy ház fenntartása a havi számlákból áll. Hát nem. Aztán ha baj van, akkor rohannak máshoz segítségért.

A miskolci halálos baleset a lezuhanó stukkóval a legjobb példa erre.

hitelflotta.hu · http://hitelflotta.hu 2010.02.12. 08:25:02

Sólyom megint nagyot alkotott !!!!!

Gratulálok neki !

Látszik, hogy nem élt társasházban.... megint csak egy újabb felesleges kiadást zúdított rá az emberekre ---> Igazi KÓKLER !!!!

Még valami ami a tv-be nincsen :

Tulajdonos, ha nem lakik ott, de a haszonélvező igen, akkor a közös költséget a tulajdonos fizeti. Ez igazságos ?
Ebből vedd le az i -t .

fukisunni22 2010.02.12. 08:27:04

@Nzoltan:
na azért ennél sokkal árnyaltabb a kép.

Én pl egy 10 lakásos 100 éve épült házban lakom. Az elmúlt három évben megcsináltattuk a ház kéményeinek bélelését, magasítását á:25 millió, valamint a gázvezeték felújítását á:2 millió Ft.
A ház villanyvezetékei, tetőszerkezete, vakolata, függőfolyosójának állapota, bejárati kapuja, stb mind-mind katasztrofális állapotban van, azonnali felújításra szorul. A tetőre kapott árajánlat 15 millió Ft, a vakoláshoz egyelőre az állványozásra kaptunk ajánléatot, ami önmagában 2 millió közeli tétel, de akköor még nem nyúltak hozzá a házhoz.

Szerinted hány évre lenne szüksége a tíz tulajdonosnak mindezek felújításához ÖNERŐBŐL?

Azt se felejtsd el, hogy a lakások privatizációjakor, egy 80 éves házban lévő lakást vettek meg az akkori tulajdonosok, mely házban az IKV nem nyúlt semmihez regnálása alatt.

A "Pesten jellemző hozzáállás" kezdetű mondatodat, pedig az utolsó mondatoddal cáfoltad.

igazi hős 2010.02.12. 08:49:18

@Nzoltan: Ez nagyon társaságfüggő: egy pesti társasházban az utóbbi 8 évben: megcsinálták a vakolást előbb a külső, aztán a belső homlokzaton, kicserélték a közös vizvetekéket plusz vízórákat raktak fel, kicserélték a villamos vezeték közös részét (első belépési ponttól a villanyórákig). (A nyílászárókat mindenki maga tartja karban/cserélte ki ízlés és anyagi helyzet szerint.) Mindezt lakásonként havi bő ezer forintból. Megjegyzem ez nagyrészt a közös képviselő (közös képviseletre szakosodott kis cég) érdeme. Korábbi lakásunk egy olyan társasházban volt, ahol az egyik lakó volt a kk, csak a muszáj dolgok történtek meg. (Igaz a kk szinte ingyen dolgozott, de itt látszik az olcsó hús híg leve.)

kulup 2010.02.12. 08:57:56

@wagabound: "Az igy megismételt közgyűlés ugyanis törvényellenes, tehát a határozatai érvénytelenek. A két közgyűlés között legalább 48 órának el kell telnie."

Nem látom ezt sehol, a törvényben ez van, a 37.paragrafusban :

"A megismételt közgyűlés az eredeti közgyűlés meghívójában az eredeti közgyűlés határozatképességétől függő feltétellel a határozatképtelen közgyűlés napjára is kitűzhető, ha a szervezeti-működési szabályzat ettől eltérően nem rendelkezik."

Most akkor lehet vagy nem ?

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2010.02.12. 09:31:40

A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak számít például a hőmennyiség mérő felszerelés, is, amit néhány @#&#>! lakó simán megfúrhat. Másrészt az én értelmezésemben a jelen lévő lakók egyhangú szavazata szükséges, nem a teljes házé.
süti beállítások módosítása