X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya címere

2009.12.09. 15:02 Kvazimir

A címer Felsmann Tamás grafikusművész alkotása, amelyet a képviselő-testület 2000. december 7-én egy alkotói pályázatot követően fogadott el az önkormányzat jelképeként.

Az álló, hegyes talpú pajzs négyelt 1. arany mezejében, jobbra néző, lebegő fekete oroszlán felemelt mellső mancsaival bányász csákányt tart, utalva a kerület nevében is fellelhető kőbányászatra. A 4. arany mezőben szintén oroszlán tart egy gabonaszálat, mely egyszerre utal az e földrajzi területen a múltban meglévő földművelésre, ill. a jelenben is virágzó élelmiszeriparra és sörgyártásra. A 2. és a 3. mező ezüsttel és feketével hétszer vágott. A pajzs közepén lévő rubinvörös szívpajzs mezejében a - szinte önálló kőbányai jelképnek tekintett - Csősztorony látható, az egykori szőlőművelés és a máig fellelhető borászat allegóriájaként, megjelenítve a kerület legismertebb és legjellegzetesebb műemlék épületét. A címer alakjai együttesen a szorgalmasan dolgozó kőbányai embert idézik.

Kőbánya címere a fenti szimbolikával valódi emblémaként fogja egybe a múlt és a jelen helyi jellegzetességeit, nagyszerűen mutatja be a hagyományőrzés és a múltra épülő folyamatosság, másrészről a szüntelen megújulni akarás és tudás dialektikáját. 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem címer

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr1001558734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.