X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

A Dreher Villát is megszerezték a kerületi szocialisták

2009.12.03. 10:55 Kvazimir

Az ingatlan.com oldalát böngészve ismét egy kerületi érdekességre bukkantam. Valaki eladásra kínálja Kőbánya egykori impozáns épületét a Dreher Villát. A villa 1000 nm-es, 2 szintes. Az alagsori rész szintén 500 nm, jelenleg lomtárként üzemel, de hasznosításra alkalmas. A tetőtér beépítésével újabb 500 nm-es terület alakítható ki, így összesen 2000 nm-es terület állna rendelkezésre.



A villa 8 nagy méretű, 110 nm-es lakásra volt felosztva ( a fölszinten és az emeleten), amelyben nincs beleszámítva a pincerész és a tetőtér (amennyiben beépítésre kerül). Ehhez az épülethez tartozik egy 8900 nm-es, egykor gyönyörűen parkosított tarület, mely értékes ezüsthárs, örökzöld fenyők, vadgesztenye és korai juharfákkal van telepítve.
Az ingatlan eldási ára potom 300 milló forint, a tulaj kiléte adatvédelmi okok miatt nem publikus. Kicsit tovább kutakodva azonban megtaláltam a hirstart.hu Kőbánya homályos c.  cikkét, amiben letisztult a kép.

Mint sajnos oly sok esetben itt is a kerületi képviselőkig ér el a történet. A kőbányai testület egyik vezető személyisége Novák Gyula (ma a Vagyongazdálkodási bizottság alelnöke) szerezte meg az ingatlant.

Novák Gyula cége a NOMA Kft. 2016-ig szóló bérleti szerződést kötött a volt Dreher Sörgyár és villa területén álló ingatlanokra. Két héttel azután, hogy a közgyűlés döntött a terület eladásáról. Az ügylettől 1 milliárd forintot remélnek. Novák jelenleg a kerületi szocialisták elnöke, a szerződés aláírásakor a KV Rt. felügyelőbizottsági tagja volt. A telken romló állagú álló ipari műemlékek sorakoznak, alattuk húzódik a híres pincerendszer. Az államosítás után a Dreher-villa kertjét Csajkovszkij-park néven közparkká alakították, az épületbe később a munkásőrség költözött. A területhez tartozó komfort nélküli lakások jelentik ma Kőbánya egyik nyomortelepét. A tervezett ún. S1 projekt kulturális centrumot hozna létre az egyedi hangulatú területen. A beruházás jelentősen növelné az ingatlan értékét. Amennyiben a beruházó tisztán szeretné átvenni az önkormányzathoz tartozó 8 hektárt, a kerületnek kell megállapodnia a NOMA Kft-vel. A várható bevétel fényében vélhetőleg nem két fillérért.
 
További képek a Dreher Villáról:


forrás: www.hirextra.hu
urbanista.blog.hu

3 komment

Címkék: korrupció novákgyula

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr601558179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manóvezér 2009.12.03. 23:35:25

Szia!A bejegyzéshez két megjegyzésem lenne. A csatolt képek között "A Villa"c. nem a tárgyalt épületet ábrázolja.További képeket itt találsz róla:indafoto.hu/Manovezer?search=simple&textsearch=fulltext&text=Dr%C3%A9her_kast%C3%A9ly&submit_btn=Keres

sámuel 2009.12.06. 14:36:27

Keveredik itt két épület, a szövegben és a képekben is.

A Dreher-villa, amelynek az egykori parkja a mai Csajkovszikij park, nincs 1000nm-es, és nem is hirdetik az ingatlan.com-on. Ez az az épület, amelyet évente néhány alkalommal meg lehet tekinteni. Ez inkább egy kúria.

És van a Sörgyár utcában a sokkal nagyobb, az előbbinél későbbi építésű, 300mFt-ért hirdetett villaépület, ami méreténél fogva már inkébb elmegy kastélynak. A galériában a 2-3. képeken látható ez. Érdemes megnézni, körbejérni az épületet. A főkapu önmagában is izgalmas: gigantikus építmény.

Érdekes még az utóbbi közelében, az utca másik oldalán álló, frissen épült lakópark, amelynek a közepén is egy nagyon szép, lepukkant kúria áll. Gyanítom, ennek is sörgyári érdekeltsége lehetett eredetileg. Hogy most mi lesz vele, arra kíváncsi volnék...

Kvazimir 2009.12.06. 15:30:01

Valóban, ez egy nem elhanyagolható keveredés a bejegyzésben. Köszönöm az észrevételt!
süti beállítások módosítása