X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Politikai kifizetőhely a Sibrik Polgárőr Egyesület

2009.11.18. 16:00 Kvazimir

A közbiztonsági csomag hatékonysága kapcsán írt bejegyzésem után kíváncsi voltam melyek lehetnek azok a kőbányai polgárőr szervezetek, amelyek nagyobb anyagi forrásból működhetnek a következő időkben. Három csoportot találtam, a Wolf Polgárőrséget (akikről már írtam egy tartalmasabb bejegyzést), a Horizont Polgárőr Egyesületet és a Sibrik Polgárőr Egyesületet.


Elsőként a Horizontról kerestem bővebb információkat. A honlapjuk ugyan fejlesztés alatt áll, de így is sok dolgot megtudtam róluk. Találtam pár képet, beszámolót a tevékenységi köreikről, elérhetőséget, közhasznúsági jelentést stb.  
Ezután a Sibrik polgárőrségre voltam kíváncsi. Az internetes keresőmotor sok adatot talált velük kapcsolatban, de korán sem olyanokat, amelyeket vártam. Vezetőjük Milász Ferencné, aki a kerületünkben botrányairól elhíresült képviselő, Novák Ferenc testvére. Gyors internetes keresés után megtudtam, hogy az egyesület vezetője az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának is a tagja volt. Politikai pályájának egy 25 milliós tartozás vetett véget, amit a Liza-V Bt-ben halmozott fel munkaadója, a kerületi önkormányzattal szemben.
 Már ezen adatok alapot adtak arra, hogy furcsán szemmel nézzek a szervezetre, de ez csak a jéghegy csúcsának bizonyult.

A környék lakói már az egyesület megalakulásakor (2005-ben) sem örültek annak, hogy egy olyan család alakít polgárőr egyesületet, akik gyakran hangoskodnak és konfliktusokat gerjesztenek. A „D” családnak ezután még nagyobb lett a mellénye. Olyannyira, hogy a kerületi kapitányság akkori illetékese úgy nyilatkozott, hogy velük nem hajlandó együttműködni. Tudtunk a társaság viselt dolgairól– mondta Zsombor György, a budapesti polgárőrök vezetője. – A bírósági bejegyzés után is csak muszájból vettük fel tagjaink közé az egyesületet.
Ugyanakkor az önkormányzat anyagilag erősen támogatta ezt a szervezetet, szemben a kerületben több mint másfél évtizede szolgáló, törvényesen és jól működő polgárőr csoportokkal, akik a mai napig semmilyen vagy csak elenyésző támogatást kaptak. Hogy miért, azt az olvasókra bízom.
Csak a publikus, interneten is megtalálható források alapján kiderül, hogy indulásukkor 2.750.000 forintot kapott az egyesület Bűnmegelőzés-járőrszolgálat létesítésére és irodahelység felújításra, továbbá 100.000 forintot „járőrszolgálat a nyugodtabb életért” programra és 350.000 forintot pályázati úton. A 2008. évi kimutatásban pedig 1. 150.000 forintot utalt át az önkormányzat. A köztes időre vonatkozó adatokat sajnos nem találtam.

A „D” család és a szervezet, a támogatások ellenére észrevétlen maradt a kőbányai utcákon. Noha közel lakom a csoport központjához nem emlékszem rá, hogy valaha is láttam volna őket járőrözni a kerületben, sem gyalogosan sem autóval. Az első hír, amit leközölt a média az „Kegyetlen polgárőrök” címmel jelent meg. Az egyesület tagjai egy nyugdíjas rendőr alezredes, egyik fiával durván bántalmazott egy asszonyt. A két férfi által összevert, megrugdosott asszony nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel került kórházba. Az országos közszolgálati média Kék fény című műsora is felfigyelt erre az esetre és főhírként számolt be az esetről. Ezután a Hír Tv Célpont című műsora is készített egy riportfilmet a Sibrik Polgárőrség kapcsán, ahol még több visszaélés derült ki. A teljes leleplező riportfilmet IDE kattintva lehet megnézni.

Tehát adva van két megbízható szervezet, akik közül az egyik az ország legjobb csapata, az önkormányzat ennek ellenére mégis egy olyan szervezetet támogat, aminek semmilyen múltja, eredménye, gépparkja, személyi állománya nincsen, csak az önkormányzati pénzből tartja, tartaná fenn magát. Vezetőjük testvéri kapcsolatban van az önkormányzat jelenlegi Vagyongazdálkodási Bizottság alelnökével, továbbá 25 millió forintos tartozást halmozott fel Kőbányának és egy 2008.-as cikk azt is megemlíti, hogy 200.000 forint egyesületi támogatással sem tud elszámolni, amit a mai napig nem fizetett vissza.

 Kijelenthető tehát, hogy ez a látszatszervezet nem volt más, mint egy politikai érdekcsoport kifizetőhelye, ami elvette a pénzt olyan szervezetektől, amik ténylegesen szeretnének javítani a kerület legégetőbb problémáján a közbiztonságon.

26 komment

Címkék: közbiztonság polgárőrség novákgyula

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr171532559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vordemon 2009.12.10. 18:45:34

Valamit nagyon nem értek !
Köztudottan és méltán!! nagyon rosszhírű Sibrik Polgárőr egyesülettel miért akar együttműködni a Wolf Polgárőr egyesület ( amely csoport a kerületi rendőrségkapitányság bizalmát is bírja??
A Sibrik Polgárörségtől védeni kellene a lakosságot és nem hatalmat adni a kezükbe.

vordemon 2009.12.10. 18:53:56

Tudomásom szerint volt egy lakossági fórum,ahol bejelentették a Wolf Polgárőregyesület működését.Itt ismertették,hogy ezt a polgárőregyesületet fogja támogatni az önkormányzat is ( nem kevés pénzzel ).
Információm szerint elég viharos hozzászólások is voltak,akik mind a Sibrik Polgárőrséget támadták.Erről mikor olvashatunk tájékoztatót ?
Nagyon várjuk.

vordemon 2009.12.10. 19:06:26

Kvazimir gratulálok nagyon jó a cikk!
Remélem tervezel folytatást,végre mert valaki foglalkozni ezzel "kényesnek"mondott Sibrik Polgárőrség témával.Nagyon sokan tisztában vannak,hogy kik ezek az emberek,csak mindenki fél tenni valamit,mert tartanak ezeknek az embereknek a bosszújától,mivel baloldali politikusok támogatását is bíják ( fő védnökük Arató Gergely és Danielisz Béla )

Kvazimir 2009.12.10. 19:47:47

@vordemon: Igen, ezt a bejegyzést már a hét elején szerettem volna megírni. Köszönöm, hogy ráerősítettél! Legkésőbb holnap délutánig olvashatsz is róla a blogon.

vordemon 2009.12.10. 20:40:29

@Kvazimir:
Hajrá Kvazimir !
Nagy érdeklődéssel várjuk a további híreket.
Remélem,hogy megtörik a jég és többen is hozzámernek szólni a témához.
üdv: vordemon

biroka 2009.12.18. 13:47:56

Kedves írok!Nem értem ezt az egész lejárató kampányt a Sibrik Polgárőr Egyesület ellen!Nekem személyes tapasztalatom, hogy amikor az ujhegyi lakótelepen én mindig a sibriki polgárőröket láttam inkább mozogni és nem a Horizontot!Továbbá nem értem azt sem, hogy a Horizont Polgárőr Egyesület autóival miért járnak vásárolni(Az egyik G.-család tagja)és miért hordják a gyerekeiket haza az iskolából!Továbbá azt sem mondhatják, hogy járőrözés céljábűl használják az autókat, mert mindig csak egy hölgy ül benne!Szerintem inkább politikai bósszúról van szó!!!

vordemon 2009.12.19. 01:39:43

@biroka: Akkor te vagy az egyetlen aki látta járőrözni a Sibrik polgátőröket.
Esetleg te magad is közéjük tartozol?
Attól tartok,hogy igen. Gratulálunk.

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2009.12.19. 18:13:59

@biroka: Tiztelt hozzászoló nemtudom hogy ön tiztában van e a dogokkal vagy csak a szavakkal dobálozik és irogat unal mában,miért nem kérdezi az illetékest.A köbánya Horizont Polgárőr 15 éve sikeres polgárőr egyesület,a lakosság bizalmát élvezi,nem ugy mint a fent emlitett egyesület.Ha nem tudná a polgárörség teljesen politika mentes szervezet lenne ha a politika nem tenné rá a kezét mindenre,és igy megprobálja tönkre tenni a becsületes Polgárőrők munkáját!! Miért nem kérdezi ki tartja fenn ezeket az autokat saját zsebböl,ki fizeti az egyesület rezsiét saját zsebböl,ki fizeti az üzemanyagot,szolgálati idöben saját zsebböl,és az a bizonyos hölgy akit lát az autóban ö is a Horizont Polgár őre.És mivel ügyintézés és más egyébb dolog is van igy csak ugy tudja megoldani ha utközben saját pénzböl tankolva elintéz bizonyos dplgokat.Amikor a köbánya Horizont már országosan elismert egyesület volt akkor még a fent nevezett egyesület még nem is létezett söt tagjai még hokozoban játszottak.amikor már a horizont az Ujhegyi lakotelepen járörözött,igaz felvett soraiba ojan embereket akiket késöbb eltanácsolt és alakitották nekik a fent nevezett egyesületet,akik miatt most a becsületes Polgáröröknek kell mosakodni.Ha bár kit érdekel a Horizont Plgárőr Egyesület multja és jelene ami nyitott könyv szivesen válaszolunk!!

Gyurgyó 2010.01.04. 08:56:00

Tiszteletem!Én,nem akarom a Sibrik Polgárőrséget védeni,mert tisztában vagyok vele,hogy vannak olyan emberek közöttük,akivel nem szívesen találkoznék sötétben!De,azért van közöttük rendes ember is!És,igenis láttam a Sibrik polgárőrséget többször,pl.iskoláknál,temetőben!A hölgyemény akiről szó van,már akkor is a szolgálati autóval járkált,amikor még kaptak támogatást!És,ha már itt tartunk akkor azt is árulja már el,hogy kapott lakást a Sibriken a"G"család!?Ja,erről nem szól a fáma!És arról sem,hogy kampány csend alatt,lejárató szóró lapokat szórtak ki a járőr autójukból!Ezek tények!Ezt saját magam láttam!

Gyurgyó 2010.01.04. 09:22:13

Még,annyit hol volt a Horizont,most amikor betörtek a gyermek rendelőbe?Tudomásom szerint a Bázisuk,egy köpésre van a rendelőtől!

vordemon 2010.01.04. 12:25:38

@Gyurgyó: Visszakérdeznék,hogy kaphatott szociálisan rászorulóként!!!!(?! ),D.család,akinek a Sibrik Polgárőrpolgárőrségbe tartozó 2 tagját is (apa és fia) súlyos testi sértés miatt jogerősen eítélték. Miért volt szociálisan rászoruló D.család,mikor a fegyelmi uton kényszernyugdíjazott D.rendőralezredes úr köztudottan többszáz ezer ft nyugdíjjal rendelkezik,a családtagjai,akik vannak egy páran.. életükben nem dolgoztak.
Remekül megélnek a nekik - ugye "alanyi jogon"járó ilyen-olyan szociális segélyek,támogatások garmadájából.
Ki intézi nekik ezt a rengeteg érdemtelenül kiutalt támogatást?
Melyik köbányai önkormányzati bérlő mondhatja el magáról,hogy évek óta a Családsegítő szolgálat fizeti a közüzemi számláikat helyettük. A Vagyonkezelő folyamatosan(full szervízként) felújítja a lakásukat - míg a valóban rászoruló idős nénik fejére szószerint rászakadhat a tető is,akkor sem hajlandó a Vagyonkezelő
minimális segítséget adni a valóban rászoruló nyomorultaknak.

vordemon 2010.01.04. 13:40:12

@Gyurgyó:Ha már lúd - legyen kövér..Folytatnám a tényfelsorolást,minden politikai elkötelezettség nélkül.
Hogy kaphatattak önkormányzati lakást Szász Csaba és Pénzes Károly képviselő urak fiai,ráadásul Kispesten?!(gondolom,hogy ne legyen annyire feltünő..)
Hogy kaphatott 4 (!!!)önkormányzati lakást Lakatos Béla képviselő úr ?
Hogy kaphatott önkormányzati lakást Novák Gyula képviselő nevelt fia az Gépmadár utcában? Soroljam még?

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.01.04. 14:01:40

@Gyurgyó: Kedves Gyurgyoka!! Csak a tisztánlátás kedvéért fussunk ujra neki hogy a kishölgy miért járkál a Köbánya Horizont Polgárőr Egyesület szolgálati gépkocsijával!! Mint már emlitettem ez a kishölgy szintén tagja 10 éve az egyesületnek sőt titkára is egyben,ö intézi az ojan dolgokat posta,stb amért a gépkocsit használja,emelett példás család anya négy gyermek édesannyja,igy tud segiteni amiértmiden elismerés az övé!!!!!!!!

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.01.04. 14:08:07

Kedves Gyurgyoka én ugy tudom hogy az ön által felvetett G.család tagja,szociális rászorultság után kapta az a romhalmazt amt a mai napra rengeteg munkával,érti munkával,mert valaki szokott ijet csinálni példás otthont teremtett egy szemét dombol a 4 gyermeke számára tudja van aki csak puszikára de ök,ismétlem szociális rászorultság után kapott lakásnak nevezett putrit amit na mégegyszer MUNKÁVAL OTTHONNÁ VÁLTOZTATOTT érthető kedves Gyurgyoka!!

vordemon 2010.01.04. 14:41:35

@Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület:
Nem hiszem,hogy a G.családnak magyarázkodni kellene,ők valóban szociálisan rászorultak voltak az önkormányzati lakásra 4 kisgyerekkel.Ráadásul,hogy,mint írják - lepusztult lakást saját maguk költségén újították fel.
Ellentétben - a Sibrik Polgárőr D.családdal,akiknél a 3 "kisgyermekek" kora a fejenkénti 30 évet is meghaladja.. és akik részére kiutalt lakást beköltözésük elött 3 millió Ft-ért ( luxus színvinalon )újította fel az önkormányzat az adófizetők pénzéből.
Van némi különbség - úgy érzem.

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.01.04. 15:40:45

@Gyurgyó: Kedves Gyurgyó Hogy hol volt a Horizont amikor betörtek a rendelöbe,kéremszépen otthon a munka után pihent és eggyütt volt végre a családjával!!!De hol volt az illetékes aki ezért kapja a fizetését??? Látja kedves gyurgyoka én is tudok butákat kérdezni mindenki nagyon jol tudja hogy nem lehet mindenhol Rendör-vagy Polgárőr!! Nem tudom kedves Gyurgyoka tud e követni,ha kész lessz a térfigyelő rendszer akkor is lessz betörés,ha a lakotelepen a körzet megbizott szolgálatban van a területen akkor is lessz betörés,ha a Polgárőr szolgálatbam van akkor is lessz betörés,érti a lényeget kedves Gyurgyokamert nem lehet mindenhol sem Rendör sem Polgárőr,de a jelenlétnek van egy visszahuzó ereje mert a bünöző előbb utobb eltünik a környékröl mert ö is nyugodtan szeret dolgozni tetszik érteni kedves Gyurgyoka!!De van egy kérdésem miért nem teszik biztonságossabbá a rendelöt miért nincs be riasztozva az önkormányzat miért nem fordit erre is kellö figyelmet vagy erre is a betegektöl, vagy az ott dolgozoktol koldulni pénzt hogy biztonságosabb legyen a rendelő??? Látja kedves Gyurgyoka én is tudok jokat kérdezni további szép napot kedves Gyurgyoka!!

Gyurgyó 2010.01.04. 15:53:15

Elnézést!Engem,nagyon félre értettek,ezek szerint!Szót sem ejtettem a "D" családról,sőt ha jól emlékszem,azt írtam,hogy vannak közöttük,olyan emberek akikkel,nem szívesen találkoznék egy sötét utcában!Ez rájuk vonatkozott,többek között!Kedves Uram/Hölgyem teljesen értem amiről,ír!Ne,nézzen kérem analfabétának!Mivel én,sem tartom önöket annak,akkor önök is nagyon jól tudják,hogy miről beszélek!Önöknek,ha jól látom,igazából csak "D"család zavarja leginkább!Hiddjék el,engem is!

Gyurgyó 2010.01.04. 16:02:09

@Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület:Lehet,hogy sokat dolgoztak a házon,e-felől semmi kétségem!De,önök is csak "puszikára" kapták,amikor még csak 2 gyermek volt!És mind ketten tudjuk,hogy önök inkább Milász Ferencnére haragszanak!Én,sem értek egyet a "D"család lakás kiutalásával!De,erről inkább a "nagyokat"kellene meg kérdezni!Az egész csak politikai játszma!Üdvözlettel!

Gyurgyó 2010.01.04. 16:08:01

@vordemon: Kdves Uram/Hölgyem!Mielött,ilyen dolgokról írna,jó lenneha,utána nézne a dolgok valódiságáról!Némelyik vádaskodása esetleg,hamís és jogi következménye is lehet!!!!!!!!!Kérem nézzen jobban a dolgok után,mert nem bíztos,hogy mindegyik fedi a valóságot!Üdvözlettel

Gyurgyó 2010.01.04. 16:12:36

@vordemon: Mint már emlitettem én,sem értek egyet a "D"család lakás kiutalásával,sőt én,bitos nem adtam volna nekik!Engem,nagyon félre értettek!Csak azt próbáltam ecsetelni,hogy én,láttam őket több helyen járörözni!

Gyurgyó 2010.01.04. 16:17:04

Nem a"D"családról beszélek!Járörözés kapcsán!Nem értem,mindig náluk kötünk ki!

vordemon 2010.01.04. 17:55:29

@Gyurgyó:Sajnos el kell mondanom,hogy az Ön által"vádaskodásnak"vélt képviselők családtagjainak jogtalanul kiutalt önkormányzati lakások mindegyike - valós és bizonyítható tény.Még tudnám hosszan folytatni a sort...és lehet,hogy meg is fogom tenni...Nagyon sokan megérdemelnék.
Egyébiránt,ha Ön nem kezd személyeskedni a G.család szociális lakását felróva,biztos,hogy ez a lista nem kerül nyilvánosságra.Ne a szerencsétlen ,nyomorult kisember legyen a célpont,hanem vegyük inkább fókusz alá,hogy kerületünk vezetői, pártállástól függetlenül,hogy élnek vissza a saját hatáskörükkel.

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.01.05. 16:33:48

@biroka: Kedves levelező társaim !! Leszeretném szögezni hogy a Köbánya Horizont Polgárőr Egyesület nem haragszik senkire!!! Nem rivalizál senkivel,acsoport eggyet szeretne jobb közbiztonságot Kőbányának!!! Mindenki végezze tudásához méltoan BECSÜLETESEN a munkáját és ne sározza be a másik nevét,A Köbánya Horizont elhatárolja magát mindenféle szeméjes dolgoktol mert nem rá tartozik!!! Ami bosszantja a tenni akaró Polgárőrőket hogy Kőbánya vezetésének miért nem fontos a közbiztonság???? Erre sajnos sehol senki nem tudja a választ!!!!

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.01.05. 16:58:42

@Gyurgyó: Kedves Gyurgyó!! Én nem nézem önt analfabétának sőt távol áljon tőlem,csak szerettem volna ha mindenki tisztán lát,tudja 15 év munka áll a Horizont mögött nem kevés sikerrel,amire büszkék vagyunk,mindent magunk teremtettünk saját eröböl és ha segitséget kértünk vagy kérünk a munkánkhoz,akkor süket fülekre egymásra mutogatásra találunk,különbözö okkat kitalákva tünik el a pénz,nem csak minket hanem a meglévö csoportok 90%-át nem támogatja senki,igy nagyon nehéz segiteni.A fent emlitett egyesülettel és vezetöjükkel sincs semmi bajunk mindenki vágezze a dolgát BECSÜLETTEL és akkor senkinek nem szur szemet a kivételezés!! Én ugy érzem a Köbánya Horizont letett annyit a kerület asztalára hogy megérdemelje az elismerést és a támogatást,de egyenlöre senki se nem lát se nem hall, hanem kábitja a lakosságot,össze ugrassza az egyesületeket!!!! De támogatás még sincs,tudják a legszörnyübb hogy amikor egy siró kismama telefonál hogy nem mer kimenni a lépcsöházbol,amikor egy idös néni telefonál hogy fél mert pár forintját is elvették,amikor autokat lopnak rabolnak ki és a Rendörségnek nincs kapacitása segiteni,akkor a Polgárőr kezét is megfogják hogy nehogy tudjon saját szabadidejét feláldozva segiteni.Tudják nem veszekedni kell össze fogni az aljas lumpen emberek ellen hogy az idös emberek is merjenek sétálni a kismamák is merjenek kimenni az utcára és hogy biztonságosan haza is érjen!!! Ezt szeretné a KÖBÁNYA HORIZONT POLGÁRŐR EGYESÜLET!!!!!!

Kőbánya Horizont Polgárőr Egyesület 2010.01.05. 17:17:28

@Gyurgyó: Kedves Gyurgyó még valami bántja az egyesület csörét,éspedig az amit ön állit hogy kampánycsend idején az autonkbol szorolapozott valaki,tudja ez megint nem más mint aljas lejáratás mert tudja akkor az egyesület 2 autóval 24 órás szolgálatot látott el a Rendörséggen bejelentkezve,a Rendörséggel közösen éppen azért hogy a választások tiztaságára vigyázzanak minden elismerés nélkül!! Tudja ez máshol nem igy van legalább megköszönik a munkát sőt dijjazzák mi nem ezért dolgoztunk csak utolag hallottuk hogy ez ennyit kapott az meg amannyit és megköszönték a munkájukat. Még annyit a dologhoz hogy a Rendörség bejelentés alapján átnézte a gékcsit és semmit érti semmit nem talált!!!!!

kapiány 2010.06.14. 17:29:23

Ahhoz, hogy kerületi polgárőr egyesületek körül kialakult feszültséget megértsük szükség van egy rövid történelmi áttekintésre.
A lakosság joggal igényli, hogy a közrend, közbiztonság védelmét a rendőrség lássa el. Nap mint nap meggyőződhetünk arról, hogy különféle okok miatt a rendőrség egymaga nem képes a társadalom védelmét ellátni, munkája során szüksége van segítőkre. Az arra alkalmas, tettre kész állampolgárokat hívja segítségül, aktív közreműködésükre támaszkodik. A polgárőrség / kb. egy éve a kerület őrség/ az a szervezet, melyen keresztül a kerületi lakósokat be lehet vonni a bűnmegelőzés feladatainak végrehajtásába.
Maga a polgárőrség nem új keletű szervezet, első nyomai már a török hódoltság idején is megtalálhatók voltak.Rendszerváltozást megelőzően létezett az " önkéntes rendőri " szervezet, melynek célja ugyancsak a társadalom védelme volt. A 90-es évek vége felé ez a szervezet megszűnt.
Rendszerváltozás körüli években a bűnügyi mutatók kedvezőtlenül alakultak, az elkövetett bűncselekmények száma jelentősen megemelkedett. Szükségessé vált, hogy az önkéntes rendőrök munkáját civil szervezetek átvegyék, így egyre-másra különféle lakóssági önszerveződések alakultak. Bűnmegelőzési eredményeik kezdetben látványosak voltak, működési körzetükben érezhetően csökkent a bűncselekmények száma, a lakosság segítségét és bizalmát élvezték. Sajnálatos, de tevékenységüket 2006-ig jogilag nem szabályozták. 2006-ban az Országgyűlés megalkotta a 2006. évi LII. törvényt a polgárőrökről, mely elismerte az állampolgárok önszerveződéseinek eredményét, a már korábban megalakult polgárőrségek tevékenységét. A törvény szellemének megfelelően a polgárőrség támogatja a helyi önkormányzatot és a helyi rendvédelmi szerveket a közbiztonság helyi feladatainak végrehajtásában. Polgárőrség segíti az ország közrendjének és közbiztonságának fenntartását, közreműködik a környezet és természetvédelemben,a vészhelyzetek megoldásában és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben... Kölcsönösen együttműködik a helyi önkormányzatokkal, állami és önkormányzati szervezetekkel, a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, tűzoltósággal.
Mi okozza a X. kerületi polgárőr egyesületek válságát? Rövidesen megpróbálom a kérdést megválaszolni.
süti beállítások módosítása