X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Épül a Polgárőr központ

2009.11.05. 15:41 Kvazimir

Orosz Tiborral a Kőbányai Wolf Polgárőrség vezetőjével a kerületi vagyonkezelő néhai telepén a Maláta utcában találkoztam. Büszkén vezet körbe az épülő új központjukban, amire két évet vártak, hogy birtokba vehessék.











A Wolfosok 1994-ben 12 emberrel kezdték el a munkájukat. Kezdetben vezetőjük autójával, egy kék Ladával járták az utcákat. Munka mellett hobbiból, önkéntesként dolgoztak.
Mára sokat változott a helyzet, ugyan még mindig önerőből kell előteremteni a szükséges felszerelésekre, egyenruhára a pénzt, de óriási infrastrukturális fejlődésen ment át a csoport. Nemrég költözhettek be első saját központjukba az Élessarokhoz közeli Maláta utcába. Gépparkjuk vetekszik az állami szervekével. Láttam télen és a nehéz utakra használt terepjárót, járőrautókat, kifogástalanul felszerelt tűzoltóautót, több járőrmotort és számos biciklit, elektromos rollert. A gépjárműveikben lopott autókat felismerő kamerarendszer van, a járőrmotor pedig újraélesztő berendezéssel van ellátva  A legmeglepőbb mégis a saját gyártású kishajó volt.

A központban saját irodájuk lesz az önkéntes tűzoltóknak, polgári védelmiseknek, speciális mentőknek. Kialakítanak egy diszpécser irodát is, ahonnan a nap 24 órájában elérhetőek lesznek. A jövőre gondolva külön oktatótermet is létesítenek, ahol elméleti képzést kapnak majd a jövő Wolfosai. Ez a tervezett létszámbővítés miatt is fontos, ugyanis a jelenlegi 43 fős létszámot szeretné a szervezet megduplázni.

A tárgyi fejlődés mellett önmagukat is képezték polgárőreink. A Rendőrtiszti Főiskolán zászlósképzésben vettek részt, továbbá felsőfokú biztonságszervező képesítést szereztek, tűzoltótanfolyamot, hegyi (közülük 9 vizsgázott alpinista) és barlangi mentőtanfolyamot is elvégeztek. 

Reggel héttől este hétig járják az utcákat, de a készenléti szolgálatuk a nap bármely pontjában elérhető. Járőrautójukhoz a kerületi rendőrség egy tagja is csatlakozik, továbbá gyalogosan is teljesítenek szolgálatot a Liget téren, Kőbánya Kispesten, Örs Vezér téren. Naponta átlagosan 2-3 intézkedésük van, riasztás esetén legkésőbb nyolc perc alatt a helyszínen vannak. Számos esetben hamarabb kiérnek a kerületi hivatalos szerveknél.  A Textilgyár épületének (Gyömrői út) oltásakor is elsőként értek ki a helyszínre.

Teljesítményüket többször is elismerték két minisztériumi kitüntetéssel, rendőrkapitányi dicsérettel, polgárőri érdemkereszttel, számtalan oklevéllel. A tavalyi évben ők lettek az év polgárőrei az országban. Orosz Tibor egyedül a kerület elismerését hiányolja. Fáradozásaik ellenére sem kapnak az önkormányzattól támogatást (persze ígéret mindig van rá), mindent önerőből hoztak létre.

A segítséghez nem kellene túl sok pénz. Évi 10 millió forint elegendő lenne a fenntartáshoz, sőt, bővíteni lehetne a szolgálatot teljesítő polgárőrök számát, akik így gyalogosan és autóval is az egész kerületet lefednék.

Éppen ezért November 7.-én szombaton, a Rózsaligeti lakóparkban, aláírást gyűjtünk egy újhegyi polgárőrség felállítására érdekében. Reggel kilenc órától várunk mindenki szeretettel.
 
További képek a központról:
 

1 komment

Címkék: közbiztonság polgárőrség

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr171502676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.11.06. 16:02:16

Érdemes összevetni a Gyáli FEGY központtal (a régivel). Az hasonló volt, beállókkal és minden egyébbel, akár egy mini rendőrség.
süti beállítások módosítása