X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Romákat költöztetett a Ferencvárosi Önkormányzat Kőbányára

2009.11.03. 17:26 Kvazimir

A minap kezembe akadt az egyik igen nagy példányszámú hetilap, amelyben az egyik vezető hír, hogy már országos jelenséggé vált a „cigánytalanítás” városrehabilitáció ürügyén. Ez az információ önmagában nem hordoz nagy hírértéket a kőbányaiak számára. Tovább olvasva a cikket kiderült, hogy a fent már említett okokból több külvárosi kerületbe így Kőbányára is beköltöztetett a Ferencvárosi Önkormányzat számos családot.



 

 

 









A kerületi roma lakosoknak a IX. kerület nem pénzt, hanem lakást ad valamelyik kerületben így exportálja a szegénységet a szomszédos kerületekbe. Így került Csepelre, Zuglóba, Kispestre, Pesterzsébetre és Kőbányára összesen kilencszáz volt ferencvárosi lakos.

Közben az is tény, hogy a cigányokat nemcsak a rohamosan fejlődő rehabilitációs övezetből, a Középső-Ferencvárosból költöztetik el, hanem a külső részekről is. A Külső-Ferencvárosban, ipari területbe ágyazódva elhelyezkedő, Dzsumbujként elhíresült Illatos utcai lakótelep (ami kerületünk Hős utcájának felel meg) ebből a szempontból egy külön történet. Ide járt az elmúlt évtizedben minden fotóriporter és tévéoperatőr, hogy mélyszegénységet vagy romákat, esetleg mélyszegény romákat kapjon lencsevégre. Hogy az innen elkerülő családokat pontosan Kőbánya melyik részére költöztették azt sajnos nem találtam meg sehol (ha valakinek van információja azt szívesen fogadom), de egy másik cikkből kiderült, hogy a „kitelepített” 342 lakás tulajdonosainak 16 százalékát helyezték el kerületünkben.

Törvényesen nem lehet belekötni a ferencvárosi eljárásba, hiszen az előírás szerint „településen belül” kell cserelakást biztosítani az érintetteknek, ami egész Budapestet jelenti. Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke szerint viszont etikailag és alkotmányosan alaposan kifogásolható a módszer, mivel sérül az érintettek szabad költözéshez és lakhatáshoz való joga. Az ilyen esetekben ugyanis az érintett családoknak nincs sok választásuk: vagy elfogadják a cserelakást, vagy mehetnek az utcára.

Az elnök szerint a pénzbeli megváltás sem jobb megoldás, mint a cserelakás, mivel a kapott pár millió forintból csak egy másik pesti nyomortanyára mehetnek, vagy elgettósodó falvakba. Vidéken azonban rendszerint nem tudnak megélni, ezért hamar visszavándorolnak Budapestre, ahol több a megélhetési lehetőség. És kész is a csapdahelyzet.

Félreértés nem essék ez a bejegyzés nem rasszista indíttatásból került fel az oldalra. Kőbányai lakosként viszont felháborít az, hogy minket a kerület lakóit nem tájékoztatnak semmilyen formában arról, hogy akár a közvetlen környezetünkbe olyan embereket költöztetnek, akik nemkívánatosnak lettek minősítve a saját környékükön is. Van elég problémája az itt élő embereknek nem kellene még tetézni is ezt. Természetesen mint minden ilyen esetben a mi vezetőségünk sem próbál meg tenni semmit, abban sem vagyok teljesen biztos, hogy tisztába vannak a helyzettel. 
 

forrás: Hetiválasz, Zona.hu

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr581496286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training 2019.01.24. 19:43:15

Versenynaptár - OCR Magazin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.01.22. 12:10:59

na igen, alighanem vettek nekik egy kőbányai szobakonyhát. rosszabb eset amikor csak kezükbe nyomják a lakás ellenértékét, aztán isten hírével. a pénz persze hamar elcsorog, és nem marad más mint beköltözni egy másik agyonzsúfolt "gettóba".

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.01.22. 12:21:14

kiváló adottságai miatt egyébként szerintem a következő évtizedekben Kőbánya lehet a város új slágerkerülete. rengeteg beépíthető terület, jónak mondható közlekedés, alacsony telekárak, sok zöldfelület. irodaházak a forgalmas utak mellett (köki környéke, maglódi út, kiszélesített jászberényi út), nagy területigényű funkciók (sport, rendezvény) és rengeteg új lakás. így tudom elképzelni a kerületet 30-40 év múlva.

nekem mondjuk hiányozni fognak a gigantikus gyártelepek, brit iparvárosra hajazó bérkaszárnyák, össze-vissza tákolt sorházak.

Kvazimir 2010.01.22. 20:12:17

@mybudapest: Hasonlóképpen látjuk a kerület jövőjét. Viszont ezt már a utóbbi 20 évben is megtehették volna (minden politika nélkül). A lehetőség adott volt, mint már írtam, a rendszerváltás után Kőbánya az ország(!!!) egyik leggazdagabb kerülete volt.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.01.23. 12:49:07

hát az elmúlt 20 évben mások voltak a slágerkerületek, inkább a kevésbé komplex és jobban csengő kerületek futottak fel, XI, XIII,... Angyalföldnek ott volt a metró, a Váci út és a Róbert Károly mint egy biztos gerinc, Kőbányát még fel kell tárni. Ez a Józsefváros-Kőbánya tengely ma még nem túl vonzó az emberek szemében, ha végigmegy az ember a blahától mondjuk a kozmáig villamossal, hát az egy elég intenzív "élmény". de biztos vagyok benne, hogy a legtöbb telek már erre is előrelátó emberek kezében van. a kerület déli részével jobb a helyzet, a metróra szépen fel lehetett fűzni mindent. és még mindig aranybánya ez a rész, óriási barnazóna metróval, vasúttal, reptérrel... ilyen potenciál nincs már több sehol a városban.

hogy mire várnak még, azt én sem értem.

Rókakígyó 2010.02.27. 19:06:48

Arról már kevés szó esik, hogy a főváros minden kerülete az elmúlt 20 évben vidékre exportálta a fizetni nem tudó, kihajított embereket. Ezt tette minden nagyobb vidéki város is. Ebből a cikkből nem derül ki, hogy ezeket az embereket miért nem Borsodba vagy Szabolcsba exportálták, de ha odakerültek volna nem lett volna poszt az ügyből. Érdekes ország ez.

Rókakígyó 2010.02.27. 19:08:52

Még egy: Mivel a kitelepített emberek eddig sem lázadoztak és azok sem ahová kerültek, ezért biztos vagyok benne, hogy nem törvénytelen az eljárás. Az hogy nem sok választása van az embernek, hogy hová mehet az elég gyakori és nem alkotmányozási hanem pénzügyi kérdés. Én spec Pesthidegkúton szeretnék lakni és egy Ferrarit birtokolni, ki akadályozhat meg ebben?
süti beállítások módosítása