X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

A Conti Kápolna

2009.11.03. 13:58 Kvazimir

Volt egy időszaka az életemnek, amikor napi rendeszerességgel jártam a 95-ös busz vonalán. A Kőér utcai megálló után mindig felfigyeltem egy apró épülete a Conti kápolnára. Mindig szerettem volna többet megtudni erről a perifériára szorult pici épületről. Sajnos csak most a blog kapcsán jutott eszembe, hogy pótoljam a hiányosságom.

 

A kerület egyik legszebb és legrégibb műemléke a Conti-kápolna a Kápolna utca 3. szám alatt. Az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina építette 1739-1740-ben annak emlékére, hogy családjuk az akkor tomboló kolerajárványtól megmenekült. A kápolna tiszta barokk stílusú, egy homlokzati toronnyal (ún. kaputoronnyal), négyszögletes kősisakkal, a toronysisakon az apostoli kereszttel.

A tető és az épület érintkező vonalában gazdagon kiképzett, kiugró párkányzat húzódik körbe, melynek homlokzati szélén emelt talapzaton Joachim és Szent Anna kőből faragott szobra álltak a templom tornyának 1988-ban történő leomlásáig. A kápolna belső szentélye félköríves, gazdagon aranyozott csavart oszlopos oltár. Az oltárkép az innsbruck-i Madonna másolata. A szobrok Conti Antal saját kezű munkái. 1786-ban II. József rendelettel záratta be a kápolnát, és a többi fogadalmi kápolnával együtt ezt is lebontásra ítélte. A család összeköttetései révén azonban megmentette, s 1802-től ismét a híveké lett. Az alig néhány száz kőbányai hívő számára itt tartották a vasárnapi istentiszteleteket. 1869-től adott otthont Kőbánya első plébániájának. Körülötte alakult ki a kerület első városközpontja.

Mikor a kőbányai római katolikusok felépítették új templomukat a mai Szent László téren,  Kőbánya nagyszámú lengyel lakossága (a kerületben élt a fővárosi lengyelség mintegy ¾-e), akik főként az Óhegy utca és a Maglódi út környékén laktak és a kőbányákban, sörgyárakban dolgoztak a Kápolna téri Conti-kápolnát kapták meg használtra.

Az első elöljáróság is a szomszédban működött a Kápolna tér 1. szám alatt, de azt lebontották. 1938-ban került sor a kápolna renoválására, azonban a háború során nagy károkat szenvedett. 1947-ben állították helyre ismét. Országos védettségű műemlék.

Nyitva: szombat és vasárnap 11:00-16:00 között.
         

További képek a Conti káponáról Manóvezér jóvoltából:

Szólj hozzá!

Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr781495817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.