X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Schmuck Andor volt az MSZP megelőző csapása

2010.10.17. 10:18 Janos_Kobanyai

Bizonyára nem sokan olvastak arról, hogy az MSZDP látványosan, ám eredménytelenül kampányoló, így elbukó főpolgármester-jelötje Schmuck Andor a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetségének lovagja. Ez csak annyiban érdekes, hogy a lovagrenden belül szerzetesrend is működik, méghozzá Máltai Hórusz Spirituális Rend néven. A szerzetesrend civil tagozatának tagja az az Élő Norbert, aki az MSZP X. kerületi elnöke és önkormányzati képviselője. Miért is fontos tudni, hogy a volt és jelenleg is aktív szocialista politikus ugyanahhoz a lovagrendhez kapcsolható? Azért például, mert Kőbánya volt az egyetlen kerület a fővárosban, ahol az MSZDP listát tudott állítani. A szociáldemokraták Budapesten mindösszesen 12 képviselőnek tudták összegyűjteni az induláshoz szükséges kopogtató-cédula-mennyiséget, közülük 8-at a X. kerületben.



Így elsőre akár úgy tűnhet, hogy  a két lovag játszott össze a háttérben, és a kőbányai MSZP vezetője adott cédulákat a kerületi MSZDP-nek az induláshoz, de ez nem igaz. Olyannyira nem igaz, hogy még Schmuck Andor, az MSZDP budapesti főpolgármester-jelöltje sem adott egyetlen kopogtatcédulást sem az MSZDP kerületi listájának! És ekkor válik igazán érdekessé a történet!

Azt tudni kell, hogy a Schmuck Andor vezette Tisztelet Társasága és az MSZDP még az önkormányzati választás előtt megállapodást kötött egymással. A megállapodás értelmében az MSZDP Schmuckot indította főpolgármestereként, míg a Schmuck vezette Tisztelet Társasága cserében kopogtatócédulagyűjtésbe kezdett az MSZDP kerületi jelöltjei számára. Ez kézenfekvő volt, tekintve hogy Schmuck kopogtató-csapata eleve nyakába vette a várost a főpolgármesteri ajánlószelvények összegyűjtése érdekében, és ha már úgyis gyűjtögetnek, akkor miért ne kérjék el a körzetes és polgármesteri papírlapokat is?! A terv jó volt, a gyűjtés megindult, Schmuck Andor és a Tisztelet Társasága össze is gyűjtött 26 000 főpolgármesteri ajánlócédulát. Úgy tűnt, hogy a terv beválik: Schmuck és a Tisztelet Társasága segítségével több kerületben lesz az MSZDP-nek képviselő-jelöltje és kompenzációs listája. És ekkor jön a fordulat, ugyanis Schmuck Andorhoz – állítása szerint - nem került egyetlen körzetes vagy polgármesteri ajánlószelvény sem!


Aki már gyűjtött cédulát az tudja, hogy az emberek nagy többsége nem szedi három felé a kipostázott főpolgármesteri, polgármesteri és önkormányzati képviselői ajánlócédulát, hanem az első szimpatikus gyűjtőnek (vagy kitöltve, vagy csak aláírva de akár bontatlanul is) a kezébe nyomják. Ezért is életszerűtlen, hogy a Schmuck-féle 26 000 főpolgármesteri cédula mellé egyetlen (!) polgármesteri vagy körzetes ajánlás sem érkezett. Ez egyszerűen hazugság! Főleg, ha birtokában vagyunk annak az információnak, hogy a Tisztelet Társaságának gyűjtő-csapata például Kőbányáról sok olyan ajánlószelvényt gyűjtött össze, amelyek az MSZDP által a kerületben támogatott Verbai Lajos és más MSZDP-jelöltek nevére voltak kitöltve, vagy hogy rengeteg kitöltetlen cédula is hozzájuk vándorolt. Érdekességként: a Tisztelet Társaságának több ezer tagja van Kőbányán, akiknek a polgármester- és képviselő-ajánlócédulái ugyanúgy nem kerültek el az MSZDP-hez. Ezek szerint Schmuck az MSZDP nevében szedte a cédulákat NEM az MSZDP-nek. Az MSZDP jobban járt volna, ha nem fog össze Schmuck-kal, mivel akkor a Tisztelet Társaságának gyűjtői nem vonják ki előlük az ajánlókat.



Az egyértelmű, hogy a Schmuck-csapat összegyűjtötte az ajánlókat, a kérdés már csak az, hogy vajon hová kerültek azok? Egyáltalán elkerültek valahova? Mert abban sem lehetünk biztosak. És jöjjön most egy kis összeesküvés-elmélet. Vajon kinek nem lett volna jó, ha indult volna egy új baloldali alternatíva az önkormányzati választáson? Ilyen formáció csak egy van Magyarországon, méghozzá az MSZP, amely párt már 20 éve teljes mértékben lefedi a baloldali politikai palettát. A meggyengült és szakadás szélén álló MSZP-nek nem jött volna jól, ha a pártot a közelmúltban elhagyó politikusok egy új baloldali formáció színeiben indultak volna el az önkormányzati választáson, megosztva az egyre kisebb létszámú baloldali szavazótábort. Úgy tűnik, hogy az MSZP elébe ment a dolgoknak, és zseniális stratégiát dolgozott ki az "árulók" elintézésére. A párt machinátorai megállapodhatottak azzal a Schmuck Andorral, akinek már az MDF-et is sikerült bejuttatni a parlamentbe, hogy legyen ő az új baloldali ál-alternatíva, és kínáljon vonzó együttműködési lehetőséget az MSZP-ből kiugrott és a választáson induló poltikusoknak. Schmuck ajánlata visszautasthatatlan volt: sok volt MSZP-s politikus nem tudott ellenállni a Tisztelet Társasága tapasztalt kopogtatógyűjtő-csapata által garantált ajánlócéduláknak. Sokan beálltak az MSZDP zászlaja alá.

Az együttműködés első lépése az volt, hogy az MSZDP jelöltjei leadták a jelöltek nevét a Schmuck-féle Tisztelet Társaságának, hogy a kopogtató-csapatok megkezdhessék a cédula-gyűjtést. De a nevek leadásának oka egészen más lehetett: gyanítható, hogy MSZDP-jelöltek listája eljutott az MSZP-hez, így a párt belső elhárítása azonnal megtudhatta az árulók nevsorát. Ezután kezdődött a Schmuck-show. A testes főpolgármester-jelölt remek médiakapmányba fogott, elhitette az MSZDP jelöltekkel, hogy szépen gyűlnek az ajánlószelvények, nem lesz gond az indulással. Gyönyörűen elaltatta a jelölteket, akik csökkentett intenzitással kopogtattak, mert hittek Schmucknak és annak, hogy a 26 000 cédula között neki is lesz elegendő az induláshoz. Nem kellett volna. Az ajánlószelvény-gyűjtés utolsó hetének második felében vált végül mindenki számára egyértelművé, hogy Schmuck Andor nem ad cédulát az MSZDP jelöltjeinek. De ekkor már késő volt: bekövetkezett a teljes összeomlás, Schmuck zseniálisan kihúzta a talajt az új baloldali alternatíva alól. Az MSZDP-nek mindössze 12 képviselőt sikerült elindítani, közülük 8-at Kőbányán. (Egyedül a X. kerületben mondott részben csődöt az MSZP csapdája, ami kellemetlenül érintette Schmuck Andor lovagrendtársát, Élő Norbert kerületi pártelnököt. Élő nem is tudott mit kezdeni a helyzettel, értelmetlen módon Fideszes ellenfele helyett a baloldali jelölt ellen indított heves kampányt, amivel sikerült elbizonytalanítani a választóit. A baloldali szavazók végül otthon maradtak, az MSZP pedig 13:0-s katasztrófális vereséget szenvedett.)

A zseniális megelőző csapással az MSZP megőrizte hegemóniáját a baloldalon, az MSZP-ből kilépett politikusok sorra elbuktak, így továbbra sincs olyan baloldali alternatíva, amely veszélyt jelenthetne a párt szavazóbázisára.

Szólj hozzá!

Címkék: választás kőbánya mszdp

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr632377777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása