X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Oligarhák Kőbányán

2010.09.11. 08:28 Janos_Kobanyai

Családok befolyása alatt állt évekig a kőbányai MSZP, és ezen keresztül az önkormányzat is, akik fiktív tagokkal felduzzasztott pártszervezetekkel juttatták tagjaikat pozíciókba, majd különböző vállalkozásokat hoztak helyzetbe - mondta a Hírszerzőnek adott interjújában Verbai Lajos, akit "Fidesz-bérencnek" titulálva zártak ki három hete a helyi szocialista frakcióból. A polgármesterrel a helyi politikai viszonyokról beszélgetett a hirszerzo.hu.

Mennyire érezte, hogy oligarchisztikusan működik az MSZP, hogy családok befolyása alatt áll a párt Kőbányán?

Több alapszervezet van itt a kerületben, ezek egy része nagyon jó, korrektül működik. Vannak viszont olyanok is, melyek tagságával a különböző helyi MSZP-rendezvényeken szinte egyáltalán nem találkoztam. Csak a küldöttértekezleten találkozunk, melyekre szerintem nem valós, elkötelezett tagokat delegálnak, úgy értem, előfordul, hogy egy alapszervezet vezetője az ülésen ott áll az ajtóban, és amikor fölemeli a kezét, akkor ezek az emberek is automatikusan fölemelik a kezüket. Így zajlik a döntéshozatal. Szerintem az így meghozott döntések előzetes háttéralkukon dőlnek el, nem véletlen, hogy vita sem igen van, csak szavazás, és előre lehet tudni, hogy X-et, vagy Y-t fogják megválasztani az adott tisztségre. 

Ön jelezte ezt az érintetteknek?

Tavaly decemberben már szóvá tettem egy pártértekezleten, hogy nem indulok többet MSZP-színekben, és a baloldali emberek támogatását is elveszítik, ha nem teljesül néhány feltétel. Ezek egyike volt, hogy ugyan lezajlott egy újabb tagrevízió a helyi MSZP- ben. De ugyanazok maradtak az alapszervezetek élén, mint korában. Kiderült, hogy csalások történtek korábban, de ezeket az embereket mégsem érte semmilyen retorzió. Számomra az is elfogadhatatlan volt, hogy egyes embereknek nyolc-tíz különböző tisztsége van. A harmadik pedig az oligarchikus csaldi viszonyok megszüntetésére.

Volt olyan képviselő, akinek a fia szintén képviselő volt, a felesége külső bizottsági tag (bár egyikük sem kőbányai), az alelnök felesége (aki szintén nem kerületi származású), egy felügyelő bizottságban volt tag, a másik alelnök (aki már szintén nem itt lakik) volt felesége szintén felügyelőbizottsági tag volt egy önkormányzati cégben. Miközben sokszor ezt sem képesítésük, sem szakmai képességük nem indokolta. Én meghirdettem a "kőbányai legyen a kőbányaiakért" programot, a kívülről beszivárgott csoportok túlsúlyát igyekeztem megszüntetni.
Mennyire érezte, hogy vállalkozói csoportok próbálják befolyásolni a döntéseket? A korábbi alpolgármester, Kaszab Csaba ellen az egyik vád az volt, hogy helyi vállalkozók csak akkor kaphattak megrendelést az önkormányzattól, ha tagjaikat beléptetik a megfelelő MSZP alapszervezetekbe.

Ebben a négy évben erre már nem volt sok törekvés, de ezt a helyzet sem tette lehetővé. (Jelenleg nincs többsége az MSZP-nek a kerületi képviselő-testületben.) Másrészt a frakciótagok egy részében döbbenetet váltott ki a felszínre került botránysorozat, az MSZP-tagok most döbbentek rá, mihez is asszisztáltak korábban. Szóval az MSZP-frakció nagyon tartózkodó volt ebben a négy évben, és támogatták azokat a vizsgálatokat és feljelentéseket is, amik az ügyek tisztázásához kellettek.

Összesen hány ügy volt, amiben feljelentést kellett tenni, vagy ha jogilag rendben is voltak, sejthető volt, hogy a kerületet kár érte?

Öt-hat nagy ügyről tudunk beszélni, de még nincs vége, folyamatosan kerülnek felszínre ügyek. Néhány hete is újabb feljelentést kellett tennem egy lakópark építéssel kapcsolatban, ahol az önkormányzatot közel száz milliós kár érte. A belső ellenőrzésünk ezt a veszteséget egyértelműen kimutatta, de azt már a hatóságnak kell felderítenie, hogy szándékos károkozás volt-e.

Az öt-hat ügy pénzben mennyit jelent?

Több százmilliós nagyságrendet.

Behatárolható, milyen képviselők, milyen vállalkozások köré csoportosulnak ezek az ügyek?

Ezt nehéz meghatározni, és nem is a mi dolgunk, hanem a rendőrségé. A vállalkozói kör részben kicserélődött. Egyes csoportok úgy tűnik, hibernálódtak, de mások próbálnak a helyükre lépni. Három milliárdos készpénzzel, másfél milliárddal bővített ingatlanvagyonnal adjuk át az önkormányzatot. Több hasznosításra váró ingatlanunk önmagában is milliárdos nagyságrendű tétel, úgyhogy szerintem Kőbánya megint érdekesé válik majd ezeknek a csoportoknak.

Mennyiben érezte, hogy az MSZP budapesti, vagy országos vezetése szőnyeg alá próbálja söpörni az itteni ügyeket, vagy éppen megpróbál fellépni a megtisztulásért?

Szerintem az itteni botrányok egy idő után már nekik is kínossá váltak. De nem léptek fel kellő határozottsággal, pedig egy pontig kezelhető lett volna a kérdés a párt feloszlatásával és újjászervezésével itt Kőbányán. De a tagrevízió csak pótcselekvés volt. Én reménykedtem abban, hogy megreformálható az itteni MSZP. Egyrészt, mert a valódi tagokban mindig megvolt az igény, másrészt úgy gondoltam, a pártvezetés látja, hogy ezt meg kell lépnie. Amikor a Hagyó-ügy kirobbant, akkor már láttam, hogy kívülről jövő megújításra Budapesten nem lehet számítani. De már azt is rossz volt látni, hogy ez a kör hogyan foglalta el a kerületi helyeket a parlamenti választások előtt.

Mikor érezte először hogy kerületen kívüli csoportok próbálják átvenni itt az irányítást?

Én már egy ilyen helyzetbe csöppentem. Kőbánya szerintem az egyik első eset volt, más kerületekben is a "kőbányai módszert" alkalmazták.

Hogy érti, hogy "módszert"? 

Úgy értem, hogy fiktív tagokkal felduzzasztott alapszervezetekkel beszivárognak az MSZP-be, ezen keresztül befolyásolják a kerületi döntéseket. Meg lehet nézni, hogy ahol ezeknek a Hagyó Miklósra jellemző törekvéseknek valaki megpróbált ellenállni, azt félreállították. Erre a tipikus példa a XV. Kerületi polgármester, Hajdu László esete, de úgy tudom hasonló események történtek a harmadik kerületben és Zuglóban is. Szerintem Élő Norbert idehozatalával itt is ez volt a cél, már akkor eldöntötték, hogy ő fog indulni majd, nem én, pedig ezt akkor Élő Norbert éppen önöknek cáfolta ezt.

Szerintem a konstrukció a következő volt: idehozták, megválasztották kerületi elnökké, majd az országgyűlési választások alkalmasak voltak rá, hogy a kerületen belül ismertté tegyék, most pedig elindul polgármesternek. Hogy egy szűk körben már akkor megszületett ez a döntés, azt számomra már az is jelezte, hogy amikor Bajnai Gordon itt járt a kerületben, engem, mint polgármestert már meg sem hívtak. De a valódi párttagság körében nagy felháborodás tört ki, így még utoljára megpróbáltak velem megalkudni, ekkor ajánlotta fel Élő Norbert, hogy legyek én a polgármesterjelölt, ő pedig a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr442288006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sashimi 2010.09.11. 16:18:48

A Szlávy utcai ingatlaügyet is ujra kellene vizsgálni. Kőbánya egyik legjobb helyen lévő telkét, az Óhegy park mellett, elvehetetlen kilátással a Gellért hegyre, adták el egy szdsz közelinek mondott vállalkozónak fillérekért arra hivatkozva, hogy tizmilliókba kerül a beépítéshez szükséges pincemegerősítés, majd a munkát mégis az önkormányzat fizette ki.
süti beállítások módosítása