X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Nonprofit cégnél is lehet nagyot kaszálni

2010.02.03. 07:00 Kvazimir

Már tudjuk, hogy Kőbánya önkormányzata fizetések terén igen nagylelkű, ha kerület tulajdonában álló cégvezetőkről van szó. Repkednek a sokszázezres, milliós összegek, teljes költségtérítések, egyéb juttatások. Teszi ezt úgy, hogy semmi látszata, eredménye nincsen. Gazdasági társaságoknál a mérce az eredményesség, viszont mit gondoljunk egy olyan ember munkájáról, aki egy Nonprofit társaság élén keres közel havi hétszázezer forintot.

A Kőbányai Szivárvány Nonprofit Kft. székhelye a kerület újhegyi városrészének központja, az Újhegyi sétány 1.-3. Itt található a Szivárvány Idősek Háza. Alaptevékenységei között ennek megfelelően idősek gondozása, ellátása van feltüntetve. Az otthonban önmaguk ellátására képtelen nyugdíjas emberek élnek. A szervezet ügyvezetője Lajtai Ferencné, akinek tevékenységét havi 672.000-ft jutalmazza a kerület. Ekkora alapbért más kerületek vagyonkezelők (persze nem Kőbányán), városüzemeltetők vezetőinek osztanak.

 

Lajtai Ferencné kinevezése körül is akad némi furcsaság. Elöbb a az önkormányzat megpályáztatta az állást, majd időközben visszavonta azt és egyoldalúan kinevezték Lajtait. Az eredeti, nyilvános önkormányzati pályázat így nézett ki:

Még egy adalék a történethez, hogy a Szivárvány Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának tagjai között megtalálhatjuk több kőbányai képviselő feleségét is. Ilyen Nagyné Lőrincz Éva,  aki a kerület  SZDSZ-es képviselőjének, Nagy Lászlónak a felesége és egyben a Felügyelő Bizottság elnöke is. Továbbá, bizottsági tag az MSZP színeiben politizáló Lakatos Béla felesége,  Lakatosné Pribér Szonja is.

 


 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

10 komment

Címkék: érdekesség kőbánya x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr381710762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaszlo 2010.02.03. 14:31:13

Ha ez igaz lenne, akkor kőkeményen személyiségi jogokba ütközne ilyesmit kitenni ide. Szóval modjuk, hogy ez nem igaz.

Ettől függetlenül nekem is van olyan "vállalkozó" ismerősöm, akinek nonprofit cége van és csúcsgazdag...

BTA 2010.02.03. 14:40:10

Szerintem egyáltalán nem ütközik személyiségi jogokba.... közpénz - közérdekű adat. Ezt nemrég - más, de nagyon hasonló ügyben - a bíróság is kimondta. De mindentől függetlenül: amikor az adófizetők pénzéről van szó, akkor nincs olyan, hogy valami nem nyilvános.
Maga az ügy egyébként kitűnő példa arra, hogy hova mennek el a költségvetésből százmilliárdok. Hogy miért is fölösleges Bp-en a 23 kerület, országosan a 3200 önkormányzat...

herrmann 2010.02.03. 14:50:22

fos egy orszag ez. persze mashol is van korrupcio, de talan nem ilyen arcatlanul es mertekben. miliardok folynak el,fura h semelyik kampany nem hangoztatja korrupcio ellenes harcot.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.02.03. 14:59:51

Ez szép! Lassan-lassan mindenhol kiderülnek a turpisságok. Egyre több kerületi blog indul, szorgos kezek bányásznak az adathalmokban.
Civil power!

tölgyes 2010.02.03. 15:37:13

a MINAP AZ DERÜLT KI, HOGY A KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT EGYIK CÉGE A VEZETŐJÉNEK HAVI 1.2 MILLIÓT FIZET.. ÉS MÉG VAN EGY MÁSIK ÁLLÁSA IS.
Na ezért van itt az elvtársak között a hiszti meg a nagy rinya a váltás miatt.

movhu 2010.02.03. 15:49:54

Húúú, állami tulajdonú cégnél olyan fizetések vannak, ami önmagában lopásnak minősül azért a munkáért? Tényleg van ilyen?.......
Az állami szektorban már rég a versenyszféra béreihez kellett volna kötni a juttatásokat, nem úgy, hogy az állam által foglalkoztatottak átlagban többet keresnek mint az ő eltartóik.

Melega Kálmán 2010.02.03. 16:17:10

Ezzel a dologgal sajnos több gond is van.
Az első, hogy a kinevezés nem pályázat alapján történt.
A második, hogy ez az idősek otthona olyan konstrukcióban működik, hogy az állami támogatást nem tudja igénybe venni.
A harmadik, hogy a közalkalmazotti vezetői bérekhez viszonyítva ennek a viszonylag kis intézménynek a vezetője indokolatlanul sokat keres. És még van egy pár, amit most nem részletezek.
A kinevezések elsődleges szempontja hazánkban nem az alkalmasság. Elkúrt ország lettünk nyolc év alatt. Nem kicsit.

Kvazimir 2010.02.03. 18:29:13

@halaszlo: Ahogy azt BTA már megírta a bejegyzés nem ütközik személyiségi jogokba, ezek az infok nyilvánosak, a kerület honlapján bárki megtekintheti. Tehát igaz!

@Lesley: Sikerült hozzájutnom egy nagyobb mennyiségű "adathalomhoz", ennek eredményét a következő hetekben publikálom majd.

@Melega Kálmán: És még nem beszéltünk Földi Balázs képviselő úrról, akit nem kevés pénzért alkalmazott az Idősek Háza mint "informatikus"...

Dr Rajháthy Beartix 2010.02.03. 21:39:05

A Szivárvány eredetileg Közhasznú Társaság volt.Jogszabály változás(GT 2006.IV.vt 365§) miatt kellett 2010.07.01. után nonprofit KFT-vé alakulnia.
Ez nem is lenne baj.A gond ott kezdődött,hogy ekkor esetleg változtatni lehetett volna a vezetésen(pályázat) és nagyobb állami támogatást lehetett volna kapni,ha megszűnt volna az "emelt szintű"minősítés.Ehelyett tavasszal új tagok jelentek meg az FB-ben.Ekkor lett új vezetője a Szociális és Egészségügyi Bizottságnak is.
A kínálkozó alkalom,hogy a "nonprofit kft"átalakulás változást is hozzon, elmúlt.Az elszalasztott lehetőség az volt, hogy kőbányai idősek"beugró" nélkül, viszont magasabb térítési díjjal de egyúttal magasabb állami finanszírozási hozzájárulással juthassanak be.Ehelyett maradtak a nyomott térítési díjak magas beugróval,sokkal kisebb állami támogatással,viszont más kerületek lakói számára is szabadon hozzáférhetően.
Ennek lebonyolítását, az igazságos és gazdaságos változás lehetőségének
elszalasztását jutalmazták meg a gyorsan felemelt vezetői bérrel,meghosszabbított kinevezéssel.
Zárszóképp:Közpénzzel kapcsolatban lévő ember tiszteletdíja, bére, költségtérítése nyilvános.Mint FB tag tiszteletdíjam közlését természetesnek tartom, igyekszem érte megdolgozni.

solyomszem2 2010.02.13. 18:35:00

@Dr Rajháthy Beartix:
Végre van aki le merte írni, hogy mi is történt valójában! Kiváncsi lennék rá, hogy a többi FB. tagok szó nélkül szemet hunytak minden felett, sőt támogatták?
süti beállítások módosítása