X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Milliókat szakított Mesterházy tesója az Agóra tervvel

2010.01.15. 14:24 Kvazimir

A blog indulásakor egy terjedelmes cikket közöltem kerületünk újhegyi városrészének lehetséges fejlesztéséről, amit az önkormányzat az Agóra terv kapcsán valósított volna meg. A terv célja, hogy ezen a húszezres lakótelepen egy kultúrális központot hozzanak  létre, ami hasonló funkciót látna el mint a Kőbányai Szabadidő Központ.
Sajnos (mint sok más kerületi elképzelés) az Agóra terv sem jutott el a kivitelezésig. Kőbánya nem nyert a megvalósításra kiírt uniós pályázaton.

Ez a tény önmagában még nem tér el egy szokványos kerületi történettől, akkor kezd érdekes lenni mikor a pályázatokat elbírálók személye, illetve a hozzájuk köthető érdekeltségekre fény derül.

Mesterházy Balázs (az MSZP miniszerelnök-jelöltjének, Mesterházy Attilának a testvére) volt az, aki az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) fejlesztési főosztályának vezetőjeként kigondolta az Agóra és az Agóra Pólus programokat, majd amikor a pályáztatásra került a sor a Multiply Consulting Kft-munkatársaként előzetes tanulmányokat készített a pályázó városoknak, később pedig pályázatokat is, a múlt évben megkötött támogatási szerződések megvalósításához pediga hírek szerint tanácsot adtak.

Figyelemre méltó Mesterházy Balázs (képen), az OKM fejlesztési főosztályának korábbi vezetője által elnyert megbízások sorozata is. Mesterházy Balázs 2007 végéig töltötte be az említett tisztséget, ám ekkor váratlanul lemondott, és megalakította cégét, a Multiply Consulting Kft.-t, a következő évben pedig sorra nyerte el a különböző szakértői megbízásokat. A Multiply tavaly elképesztő összegeket kapott azért, mert â01Eszakértői segítséget nyújtottâ01D egyes önkormányzatoknak az integrációs nevelésre kiírt pályázatok megírásában, illetve azért, hogy tapasztalataival segítse Borovszkyékat. Mesterházy lemondása után néhány hónappal az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága Mesterházy cégét kérte fel, hogy készítsen hatástanulmányt a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányait segítő Útravaló ösztöndíjprogramhoz. A tanulmányért 9,5 millió forintot fizetett a tárca. Megjegyzendő: az Útravaló ösztöndíjprogramot az esélyegyenlőségi főigazgató felügyeli, vagyis Borovszky tesz javaslatot a különböző megbízásokra. Sajtóhírek szerint Borovszky meglehetősen szoros viszonyt ápol Mesterházyval. Szerettük volna megkérdezni az esélyegyenlőségi főigazgatótól, hogy ez valóban így van-e, a főigazgató asszony azonban többszöri megkeresésünk ellenére sem hívta vissza lapunkat.
A Multiply Consulting Kft. egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett TIOP Agóra program keretében is több millió forintra tett szert. A pályázó településnek az induláshoz el kellett készíteniük egy közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervet, ehhez pedig az oktatási tárca küldött esélyegyenlőségi szakértőt. Ennek részeként Nyíregyháza és Békéscsaba is Mesterházy cégével szerződött a szakértésre, Dunaharaszti önkormányzata egy másik tervezet kapcsán 13 millió forintot fizetett a cégnek az integrált városfejlesztési pályázat minőségbiztosítására."

Újhegy számára azért is érdekes az Agóra program mert Mesterházy Budapesten nem engedett Agórát építeni, holott Kőbánya Önkormányzata Újhegy részére már terveket is készített. Hozzátartozik, hogy egyetlen kormánypárti képviselő sem szorgalmazta az újhegyi Agóra felépítését a minisztériumban, az elkészült tervek ellenére.

Forrás: http://mn.mno.hu/portal/621441
http://www.eger.hu/Default.aspx?TabId=279&ArticleId=5777

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció köszi kőbánya mesterházy agóra x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr361647032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása