X. kerület

Budapest külső kerülete. Területe 32,50 km2. A gondozott parkok összterületét tekintve Kőbánya a fővárosi listavezető, 2 675 000 négyzetméternyi zöldterülettel. Lakossága 75.470 fő. Népsűrűség 2388 fő/km2

Van egy jó témád? Írd meg!

Fotók vegyesen

Partnerek

Hozzászólások

Szeretnék hírlevelet!

Kőbánya ipara: EVIG

2010.01.12. 15:55 Kvazimir

A mai naptól elindítok egy sorozatot, amely kerületünk nagy múltra visszatekintő gyárait mutatja be. Elsőként az EVIG-ről írnék pár sort. Ezután minden kedden és pénteken teszek fel e témához kapcsolódó bejegyzést.  

 

Amíg a híradástechnikában az Orion volt kerületünk fő képviselője, addig a villamossági iparban az Egyesült Villamosgép- és Kábelgyár reprezentálta Kőbányát. Német vállalatból, a Siemens-Schuckert Művekből jött lére. 1913-ban költözött a Gyömrői út 120..128. sz- alá. Több épület megvásárlásával növelte területét a késöbbi évek során. Mint német vállalat, a potsdami megállapodás értelmében a Szovjetuniónak jutott. A Szovjetunió 1953-ban átadta a magyar államnak. A vállalatnál 1949-ben 1780 személy dolgozott.

A hetvenes években a dolgozók létszáma jóval 4000 fölé emelkedett. Végleges alakját több fúzió után 1963-ban nyerte el és vidéki részlegeivel együtt dolgozóinak összlétszáma kb. 7000 fő volt. Darukat, felvonómotorokat, kábeleket, kábelszerelvényeket, hegesztődinamókat, öntöttvas kohásati és hőkezelő ipari kemencéket, kisfeszültségű kapcsolókat készített.

Számos híres budapesti fejlesztéshez adta a cég a szakértemét, így például, városunk villamos-vasút hálózatához és a hozzátartozó áramfejlesztő telepek kiépítéséhez is.  

A gyár művelődési háza a kerület büszkesége volt.

Mára a cég fő tevékenységi körét alapvetően a villamos forgógép tervezés és gyártás, valamint motor- és generátorjavítás alkotják. A sikeres piaci munkának köszönhetően az EVIG termékei a világ több mint 30 országába jutottak jutnak el.
 

Sajnos képeket nem találtam még a cég honlapján sem, ezért megkérnélek titeket, amennyiben van a létesítményről fotótok az küldjétek el nekem és csatolom a bejegyzéshez

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

2 komment

Címkék: történelem ipar kőbánya x.kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://10ker.blog.hu/api/trackback/id/tr981666721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecső 2010.01.12. 19:39:25

Kedves Kvazimir.
Ez nagyon kedves gondolat volt töled,hogy meglelted pont az EVIG-et.Én nagyon sokat tudok rola mesélni,miután majd tiz évig dolgoztam a gyárban.Elöször mint esztergályos,aztán amikor a vállalat beiskolázott,utánna mint támaszponti MEO-s dolgoztam.De ami a"FŐ"hogy nem csak a villanymotorjai álltal,hanem a sportoloi álltal is ismert volt.PLFöldi a sulyemelő,vagy a MODELLEZŐK mint Bottlik Endre,Somosköi Ernő,Vitéz Csaba,Molnár Toth Sándor,bocsánat akikett nem emlitettem,de a világon mindenhol ismertek voltunk.A Magyar Modellező szövetségnek,ill,az MHSZ-nek nem volt még egy ilyen nagy sikerű csapata.A kül tagokról nem is beszélve.Bocsi de a megilletödéstől hirtelen nem is tudók mit irni,de majd még jelentkezem.Üdv mindenkinek akit érdekli ez a hozzászolás.

Marika És Andi Gregor 2020.11.13. 08:42:37

Kedves Kvazimir !
Most fedeztük fel az EVIG-ről szóló írásodat.
Édesapám, Gregor Ferenc az EVIG-ben dolgozott, közvetlen kollégái voltak : Farkas József és Józsa Márton, Józsa Imre édesapja. Apu mindig gyalog járt dolgozni.... Megható olvasni a gyárról, ahol Apukám dolgozott. Köszönjűk !!!!
süti beállítások módosítása